NATO tatbikatı Rusya’yı teyakkuza geçirdi

NATO, Avrupa’da nükleer caydırıcılık tatbilatı yapacak. NATO, Avrupa’da nükleer caydırıcılık tatbilatı yapacak. Ev sahibi Belçika ile Kuzey Denizi ve İngiltere hava sahasında yapılacak tatbikatta çeşitli tiplerde 60 savaş uçağı kullanılacak.

NATO’nun her yıl düzenlediği “Steadfast Noon” nükleer caydırıcılık tatbikatı, 17 Ekim’de başlıyor.

Avrupa’nın kuzeybatısında 30 Ekim’e kadar sürecek tatbikata, aralarında Amerikan bombardıman uçakları B-52’lerin de olduğu 60 savaş uçağı katılacak.

NATO üyesi 14 ülkenin hava kuvvetlerinin yer alacağı tatbikatın görev alanı ev sahibi Belçika ile İngiltere ve Kuzey Denizi olacak. Tatbikata, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip dördüncü ve beşinci nesil savaş uçaklarının yanı sıra casus uçaklar ile yakıt ikmal uçakları da katılacak.

NATO tatbikatı, Rusya’yı teyakkuza geçirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “NATO’nun her yıl benzer tatbikatlar yaptığını biliyoruz. Ancak bu yılki tatbikat çok farklı bir ortamda gerçekleşecek. Rusya güvenliğini düşünerek gerekli önlemleri alacaktır” dedi.

Rus askeri kaynaklar, Rusya Stratejik Hava Kuvvetleri’ne ait 11 bombardıman uçağının Finlandiya ile Norveç sınır bölgesine kaydırıldığını aktardı. Rusya’nın nükleer silah taşıma kapasitesine sahip TU-160 ve TU-95 uçakları da NATO tatbikatı devam ettiği sürece bölgede savaş nöbeti tutacak.

nato rusya