Maldivlerin iklim değişikliğine karşı verdiği savaş
Maldivler iklim değişikliğinin, sert hava koşullarının ve mercan resiflerinin bozulmasının etkilerini şimdiden görmeye başladı. Bu muhteşem doğanın 2050 yılına kadar yok olmasını önlemek için Maldivliler önleyici tedbirler alıyor.
Bir sonraki tatiliniz için kendinizi Hint Okyanusu'nun ortasında, bembeyaz kumsalları, masmavi gökyüzü ve kristal berraklığında sularıyla güzel bir tropik adada hayal edin. Maldivler bazılarınızın aklına çoktan gelmiş olabilir; ne de olsa dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlayan tanınmış bir turizm merkezidir.
Peki ya size bu güzel ada ülkesinin belirsiz bir geleceği olduğunu söyleseydik? İklim değişikliğine karşı savunmasız Maldivler, 2050 yılında bugünkünden çok daha farklı görünebilir.
Maldivler artık sık sık iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine bir örnek olarak gösteriliyor. Bu ada ülkesi için yükselen deniz seviyesi, okyanus asitlenmesi ve daha sık ve daha yoğun doğal felaketler gibi çeşitli tehditler söz konusudur.
Maldivler dünyanın iklim değişikliği sorununun bir mikrokozmosu olduğu için bu yazı mutlaka okunmalı.
ALÇAK BİR ADA ÜLKESİNDE YÜKSELEN DENİZ SEVİYESİ TEHDİDİ
Maldivler'in aynı zamanda dünyanın en alçakta yer alan ülkesi olduğunu biliyor muydunuz? Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği ancak 1,5 metre olan Maldivler, artan deniz seviyesinin etkilerine karşı çok hassastır.
İklim değişikliğinin bir sonucu olarak dünya okyanusları yükseliyor ve bu da Maldivler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Düşük rakımı nedeniyle, deniz seviyesinin sadece birkaç santim yükselmesi halinde ada ülkesi tamamen sular altında kalabilir. Ülke, topografyasının büyük bölümünü mercan resifleri ve kum setlerinin oluşturması nedeniyle iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle hassastır.
Bilim adamlarının öngördüğü gibi 2050 yılına kadar deniz seviyesinin 0,5 metre kadar yükselmesi halinde Maldivler ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Yükselen deniz seviyesinin yol açacağı tatlı su kaynaklarının azalması nedeniyle adalar savunulamaz hale geldiğinde pek çok insan evlerini terk etmek zorunda kalabilir. Bu, böylesine güzel bir ülkeyi ve onun mücadeleci insanlarını bekleyen korkunç bir kader.
AŞIRI HAVA OLAYLARI VE MERCAN RESİFLERİNİN TAHRİBARI
Seller, kuraklıklar ve siklonlar iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık ve şiddetli hale gelmektedir. Maldivler son yıllarda korkunç sel ve fırtınalara tanık olmuştur, dolayısıyla bu tür doğal felaketlere yabancı değillerdir.
Maldivler dünyanın en çarpıcı mercan resiflerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Kıyı erozyonuna karşı doğal bariyer görevi gören mercan resiflerinin ağarması (bkz: mercan ağarması), bu muhteşem ada ülkeleri için bir başka tehlikedir. Bununla birlikte, okyanus asitlenmesi ve ısınma bu resifler için tehlike oluşturmaktadır.
İşler böyle gitmeye devam ederse, 2050 yılına kadar Maldivler'in mercan resifleri ağır hasar görecek, belki de geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek ve deniz biyoçeşitliliği sonsuza dek kaybolacaktır.
MALDİVLER HÜKÜMETİ'NİN RİSK AZALTMA ÇABALARI
Girdaplı denizler ortasında bir gemi, Maldivler'deki mevcut durum için iyi bir metafordur. Mürettebat iyimser bakış açısını korumalı ve gemiyi daha güvenli denizlere götürmek için birlikte çalışmalıdır. Maldivler hükümeti ve halkı da ülkelerini iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için benzer, büyük adımlar atıyor.
Başkent Malé'yi sel baskınlarından korumak için bir duvarla güçlendiriyorlar ve limanlar da dahil olmak üzere diğer altyapıyı iklim değişikliği ve aşırı hava koşulları karşısında daha sağlam hale getiriyorlar. Ayrıca iklim değişikliği ve aşırı hava koşullarının etkilerinden korunmak için adaların etrafına erozyon bariyerleri inşa edilmiştir.
Ayrıca atıkların ortadan kaldırılması, temiz enerji üretimi ve toplu taşıma sistemlerinin iyileştirilmesi gibi 28 ayrı azaltıcı önlemin uygulanması yoluyla iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yönelik bir stratejileri de var. Tüm bu tedbirlerin uygulanması halinde, 2030 yılına kadar kirlilik seviyeleri önemli ölçüde düşecektir. Maldivler'in varlığını sürdürmesi ve halkının geleceği bu girişimlere bağlıdır.
Hint Okyanusu'nda yer alan güzel Maldivler, kömür madenindeki bir kanarya gibi, iklim değişikliğinin etkileri için bir erken uyarı sistemi görevi görmektedir. Maldivler'in içinde bulunduğu durum, tıpkı madendeki bir kanaryanın ölümünün işçileri tehlikeli gazların varlığı konusunda uyarması gibi, küresel ısınmanın gerçek ve acil riskleri konusunda bir uyarı görevi görmelidir.
Maldivleri göz ardı etmek aptallık olur. Bunu bir barajdaki küçük bir çatlak olarak düşünün; eğer hızlı bir şekilde onarmazsak, büyük bir sele neden olabilir. Maldivler, gezegenimizi korumak ve gelecek nesillere parlak bir gelecek sağlamak için bir an önce harekete geçmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
Kaynak:ungo.com.tr