Macaristan’da orduyu NATO’suzlaştırma hamlesi

Batı'ya boyun eğmeyen Viktor Orban liderliğindeki Macaristan, 2022’de Avrupa’ya damga vuran ülkelerden oldu. Son olarak ülkede orduya ani bir müdahale yapıldı. Orduyu ‘NATO’suzlaştırma’ hamlesi doğrultusunda 170'den fazla Macar general ve üst düzey subay erken emekli edildi.

Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı operasyonda ABD karşıtı tutum aldı. Milli konularda Avrupa Birliği'nin karşısındaydı.

Batı'ya boyun eğmeyen Viktor Orban liderliğindeki Macaristan, son olarak Orduyu ‘NATO’suzlaştırma’ hamlesi yaptı.

Macar haber sitesi Telex’e göre Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky tarafından 170'den fazla Macar general ve üst düzey subay erken emekli edildi.

Yeni bir hükümet kararnamesi, Savunma Bakanı'na 45 yaşına gelmiş ve en az 25 yıl fiili hizmeti olan askerlerin hizmetini iki ay önceden haber vermek kaydıyla tek taraflı olarak sona erdirme yetkisi verdi.

Muhalefet milletvekili Ágnes Vadai yaptığı açıklamada, "45 yaşındaki subay ve generaller uluslararası deneyime sahip, dil bilen ve NATO'da sosyalleşmiş askerler. Bu yüzden, yapılan hamle şu anda Macar Savunma Kuvvetlerinde bir NATO'suzlaştırma yaşandığı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

macaristan nato