İtalya’da 300 yıllık bir Türk köyü: Moena
Kilometrelerce mesafeden, Türkiye'yi hiç görmeden "biz Türk'üz" diyen bir halk ve Türk bayraklarıyla donatılan bir şehir. İşte İtalya'nın "Rione Turchia" adıyla bilinen Türk Bölgesi, Moena Köyü
İtalya'da Manzori Dağları'nın eteğindeki 'La Turchia' adıyla da tanınan Moena Köyü'nün sakinleri, Türkçe bilmiyorlar fakat kendilerini Türk olarak tanıtıyorlar.
İtalya-Avusturya sınırında yer alan Moena Köyü son zamanlarda Türkiye'de oldukça popüler. İtalya'nın Tarento Bölgesi'nde bulunan köyün ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı. 2600 kişinin yaşadığı küçük Türk köyü, Türklere olan aşırı hayranlıkları ve Türklerin yaşayış tarzını benimsemeleri yönünden oldukça dikkat çekici.
Peki Moena Köyü sakinlerinin Türklere 323 yıldır süregelen hayranlıkları nasıl başladı? Yüzyıllar öncesinde 2. Viyana Kuşatması sırasında İtalya'daki bu köye sığınan bir Türk yeniçeri köye yerleşti.
Bu yeniçeri bir de oranın kahramanı olarak adlandırılmaya başlayınca şu zamana dek gelen hayranlık başlamış oldu.
Osmanlı askeri, İtalya'daki bu köye sığındığında yaralı ve ölmek üzereydi. Köyün sakinleri yeniçeriyi tedavi ettiler ve kurtardılar. Daha sonra köyden bir kızla evlenen Osmanlı askeri o dönem kralın halktan istediği haksız vergilere karşı köylüyü destekledi. Köyün kahramanı olan bu asker ardında 323 yıllık bir eser bıraktı.
BALABAN HASAN
Tüm bu olayların gelişmesini sağlayan yeniçerinin asıl adı Balaban Hasan. Ve köyün meydanında bir anıtı bulunuyor. Merzifonlu Kara Mustafa zamanında yaşamış bir yeniçeri olan Balaban Hasan, önemli başarılara imza atmıştır. Yaz aylarında 2 bin 600, kış aylarında ise 14 bine çıkan nüfusuyla kış turizmine oldukça verişli bir bölge. Köyde her ağustosun 19 ve 21'i arasında yapılan bir Türkiye Festival'i var.
Türk kıyafetleri içerisinde ellerinde ay yıldızlı Türk bayrakları ile sokağa çıkıyorlar. Meydanda bulunan yeniçeri büstü hakkında, "O bizim atamız, biz Türk’üz, burası da bizim Türkiye’miz!” diyorlar. Sokaklarında İtalyan değil Türk bayraklarının dalgalandığı köyün sakinleri televizyonlardan gördükleri kadar Türkleri takip ediyorlar. Ağustos aylarında yapılan Türk Festivali'nde her evin penceresine Türk bayrağı asılıyor.
Festival boyunca Türk yemekleri yapılıyor ve erkekler takma bıyık takıyor. Çocuklara Türk bayrağından elbiseler dikiliyor. Gençler ise sokaklarda yeniçeri kıyafetleriyle dolaşıyor.
Köy sakinleri, festival boyunca Türk kıyafetleri içerisinde ellerinde ay yıldızlı Türk bayraklarıyla sokağa çıkıyor, IV. Mehmet ve Merzifonlu Kara Mustafa zamanında yaşayıp İtalya köyünde kendini çok sevdiren yeniçeri Hasan’ın kahramanlıklarını anlatıyor. Öte yandan düzenlenen Türk festivali boyunca her evin penceresine Türk bayrağı asılıyor. Festival boyunca Türk yemekleri yapılıyor ve erkekler takma bıyık takıyor.
Kaynak: ensonhaber.com/