İran'daki Türk öğrencilerden çiğ köfteli Şeb-i Yelda kutlaması
İran'ın başkenti Tahran'da bu toprakların kadim geleneklerinden Şeb-i Yelda kutlamasına katılan Türk öğrenciler, İranlı arkadaşlarını çiğ köfteyle tanıştırdı.
İranlılar "en uzun gece" anlamına gelen Şeb-i Yelda'nın mutluluk ve bereket getirdiğine inanıyor.
Genellikle büyüklerin evinde toplanılan bu gecede özel sofralar kuruluyor, Hafız’dan şiirler okunup hikayeler anlatılıyor.
Tahran’da eğitim gören ve yurtlarda kalan Türk öğrenciler ise Şeb-i Yelda sofralarının vazgeçilmezleri karpuz, nar ve kuruyemişin yanına bu kez kendi kültürlerinden bir parça olarak çiğ köfteyi de ekledi.
İKİ KÜLTÜRÜ BİR ARADA YAŞADILAR
Tahran Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Doktora Programı öğrencisi Hatice Yoldaş, büyük şehirde buluşmanın her zaman kolay olmadığını, bu özel gecenin ise bunun için iyi bir fırsat sunduğunu söyledi.
Şeb-i Yelda kutlaması için öğrenci dostlarını İranlı bir arkadaşıyla işlettikleri kafeye topladıklarını aktaran Yoldaş, hazırladıkları sürprizle iki kültürü bir arada yaşadıklarını ifade etti.
"En uzun gecede yapılan kutlamalara Türk öğrenciler olarak çiğ köfteyi ve sıra gecesini de ilave ettik." diyen Yoldaş, arkadaşlarıyla unutulmaz bir gece geçirdiklerini belirtti.
Arkadaşları için çiğ köfte yoğuran Allame Tabatabai Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı yüksek lisans öğrencisi Sezer Beyter de bu özel gecede İranlı arkadaşlarıyla bir araya gelerek iki kültürü bir arada yaşama fırsatı bulduklarını söyledi.
Beyter, "Şeb-i Yelda, İranlılar için önemli bir kutlama; biz de sofraya kültürümüzden bir şey katalım istedik ve çiğ köfte yoğurmaya karar verdik." diye konuştu.
Çiğ köftenin İran'da çok fazla bilinmediğini kaydeden Beyter, görenlerin başta garipsediğini ancak tadını bakınca çok beğendiklerini belirtti.
Tahran Üniversitesinden yüksek lisans öğrencisi Halise Bozkurt, İran’a geldiğinden beri ilk defa Şeb-i Yelda kutlamasına katıldığını ve burada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Bozkurt, "Güzel bir gece geçirdik ve gelecek için bize güzel bir hatıra kaldı." dedi.
Türkiye’deyken Şeb-i Yelda’nın önemini duyduğunu aktaran Hilal Mine Toksoy ise, "Ama İran’da kutlamak ayrı bir önem arz ediyor benim için. Burada bir araya gelmek beni çok mutlu etti. İnşallah daha da iyi günler olacak diye ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.
İRANLI ÖĞRENCİLERİN ÇİĞ KÖFTEYLE BULUŞMASI
İranlı öğrenciler de bu özel geceyi Türk arkadaşlarıyla kutlamaktan mutlu olduklarını belirtti.
Diyar Ahmizade, "Türk kardeşlerimiz bize çiğ köfte yaptı. Tabii benim için biraz acıydı. Dostlarıma çok teşekkür ederim." dedi.
Şeb-i Yelda’nın olmazsa olmazlarından birinin de Hafız’dan şiirler okuyup yorumlamak olduğunu söyleyen Ahmizade, "Bir İranlı olarak bu iş bana düştü. Tabii Türklerin yanında Hafız’ın şiirlerini Türkçe yorumlamak zor olsa da bunu yapma gereği duydum. Bir hatam olduysa da kardeşlerimin affına sığınıyorum." diye konuştu.