İran'daki saldırılarda ABD parmağı

İran’daki şiddet gösterilerinde ABD istihbaratının oynadığı role dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İran istihbaratı tarafından hazırlanan raporda, eylemlere önderlik edenlerin “Birleşik harp ve yumuşak yıkım kurslarında” eğitildiği anlatıldı.

İran’daki şiddet gösterilerinde ABD istihbaratının oynadığı role dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İran istihbaratı tarafından hazırlanan raporda, eylemlere önderlik edenlerin “Birleşik harp ve yumuşak yıkım kurslarında” eğitildiği anlatıldı. CIA yetkililerinin Irak’ın kuzeyindeki terör örgütleriyle görüşmeler yaptığı belirtilen rapora göre, ABD bu örgütlerden İran’daki eylemlerde daha aktif olmalarını istedi.

İran istihbaratı, CIA’nın İran’daki şiddet eylemlerindeki rolüne dair geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.

Kamuoyu ile paylaşılan raporu İran İstihbarat Bakanlığı ve İran Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Başkanlığı hazırladı. İran’da kaos oluşturmak için önceden hazırlık içine giren CIA’nın MOSSAD ve İngiltere dış istihbarat servisiyle birlikte çalıştığı belirtildi.

Rapora göre Haziran ayında CIA yetkililerinin katılımıyla Oslo’da “İran’da kadın ve azınlık haklarının desteklenmesi” konulu bir toplantı yapıldı. Toplantıda kampanyalar oluşturmak ve kapsamlarını genişletme kararı alındı.

Bir diğer faaliyet olarak “Birleşik harp ve yumuşak yıkım kursları” düzenlendi. Bu kurslar daha önce Ulusal Kanal’ın gündeme getirdiği Tavaana Okulu, Justice (castis) for Iran, Özgürlük Evi, İran Etki Koalisyonu gibi kurumlar aracılığıyla yapıldı. Bu kurumları ise fonlayanlar arasında CIA ve onun yan kuruluşları olan Ulusal Demokrasi Vakfı, Ulusal Demokrasi Enstitüsü, SOROS’un Açık toplum Vakfı bulunuyor.

Söz konusu kurslarda sivil itaatsizliğin çeşitli yönlerini öğrenme, liderler yetiştirme, LGBT’li haklarını desteklemek gibi eğitimler verildiği kaydedildi. Eylemlere liderlik yapan kişilerin bu kurslarda eğitildiği tespit edildi. Onlardan biri de Mehsa Emini’nin hastanedeki fotoğrafını çekip yayınlayan N.H. olduğu saptandı.

Raporda CIA’nın terör kamplarını ziyaret etmesine de yer verildi. Haziran ayında bir heyetin, Irak’ın kuzeyinde bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi genel merkezini ziyaret ettiği belirtildi. Bir diğer görüşmenin ise Erbil’de bulunan bir otelde PAK ile yapıldığı ifade edildi. İran istihbaratına göre, CIA bu örgütlerden İran’daki eylemlerde daha büyük rol oynamaları istedi.

Eylemler sırasında Twitter, İnstagram ve Whatsapp’ın bilgi çarpıtmak, olayları abartmak ve halkı kışkırtmak için aktif kullanıldığı bilgisi de raporda yer aldı. Buna göre, Twitter’da 12 Eylül ile 12 Ekim tarihleri arasında 50 bini aşkın Farsça dil kullanan bot hesap açıldığı belirtildi. Milyonlarca takipçisi bulunan bazı ünlü isimlerin de İnstagram hesaplarının CIA tarafından kiralandığı kaydedildi.

Raporun son bölümünde ise eylemlerin bastırılması sonrası ABD’nin yeni hedeflerinin neler olduğu anlatıldı. Washington’un petrol, gaz ve mağazacılık sektöründe kışkırtıcılık yaparak genel grevler tezgahları bildirildi. Ancak İran’ın bunlara karşı gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde aldığı not edildi.

iran saldırı amerika