İran'da yeni dönem: Pezeşkiyan göreve başladı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, mazbatasını Hamaney'den aldı. Törende konuşan Hamaney, önceki hükümetin komşularla ilişkileri ön planda tutan politikasının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Pezeşkiyan ise, "Birlik içinde politikalarımızı uygularsak ülkemizi en iyi noktaya taşırız" dedi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
İran'da yeni dönem: Pezeşkiyan göreve başladı

İran'da 5 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Mesud Pezeşkiyan, Ayetullah Ali Hamaney'den mazbatasını alarak göreve başladı. Başkent Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde düzenlenen mazbata törenine, İran lideri Hamaney ile Pezeşkiyan'ın yanı sıra geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'nin 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin raporunu sunmasının ardından Hamaney, Pezeşkiyan'ın cumhurbaşkanlığını onaylayarak mazbatasını teslim etti.

'Hepimiz Ona ve Hükümetine Yardım Etmeliyiz'

Törende konuşan Hamaney, seçim sürecindeki tartışmaların sona ermesi gerektiğini belirterek, "Seçimde kaybedenimiz yoktur. Millet galip geldi. Halk, değerli bir cumhurbaşkanı seçti. Hepimiz büyük işler başarması için ona ve hükümetine yardım etmeliyiz" dedi.

'Önceliğimiz Komşularla İlişkiler'

Ülkesinin dış politika tercihlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hamaney, önceki hükümetin komşularla ilişkileri ön planda tutan politikasının devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Dış politika alanındaki önceliklerimiz komşularımız, Asya ve Afrika gibi diplomasimizin kapsamını genişleten ülkelerdir. Avrupa ülkelerine bir düşmanlığımız yok ancak onlar bize karşı son yıllarda kötü tutum sergilediler" diye konuştu. Hamaney, ülkenin küresel sorunlara yaklaşımının "aktif ve etkili" olması gerektiğini belirtti.

Netanyahu'nun Alkışlanmasına Sert Tepki

Savaş ve soykırım suçlarıyla itham edilen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde alkışlarla karşılanmasına değinen Hamaney, "Siyonist rejim bir devlet değil, bir suç çetesi, bir katil terör çetesidir. Savaş suçlusunun (Netanyahu) Amerikan Kongresi'nde dinlenmesi büyük rezaletti" ifadelerini kullandı.

'Birlik Olmalıyız'

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise "Tüm kalbimle bu insanlara hizmet edeceğime ve şehitlerimizin, bu vatan için canlarını feda edenlerin yolunu sürdüreceğime söz veriyorum" dedi. İran lideri Hamaney'in ortaya koyduğu vizyona göre hareket edeceğini belirten Pezeşkiyan, "Liderin genel politikalarının çerçevelerini işler hale getirmeliyiz. Birlik olup bu politikaları uygularsak ülke en iyi noktaya ulaşır" değerlendirmesinde bulundu.

Mesud Pezeşkiyan iran