İran ve Yemen'de 3 günlük yas ilan edildi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin terör saldırısında hayatını kaybetmesinin ardın Filistin direniş örgütleri ve Avrasya ülkelerinden peş peşe açıklamalar geldi. İran ve Yemen'de 3 günlük yas ilan edildi

Haber Merkezi Haber Merkezi
İran ve Yemen'de 3 günlük yas ilan edildi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Tahran’da terör saldırısı sonucu şehit olmasının ardından ülkelerden açıklamalar art arda geldi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Heniyye’nin öldürülmesini "Korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak" nitelendirdi. Abbas, Filistin için birlik çağrısı yaptı.

Filistin Kurtuluş Örgütü de Heniyye’ye düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.

Lübnan Hizbullah’ı Hamas'a ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Açıklamada, "tüm direniş alanlarındaki mücadelenin kararlılık ve inatla sürdürüleceği" vurgulandı.

Yemen’de ise Heniyye’nin şehit olmasının ardından 3 gün milli yas ilan edildi. Yemen’den yapılan açıklamada İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikastın terör suçu ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtildi.

Rusya’dan yapılan açıklamada ise “Heniyye'ye suikast kabul edilemez” denildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Heniyye'ye yönelik suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise terör saldırısı sonrası “Büyük endişe duyuyoruz ve suikasta kesinlikle karşı çıkıyor ve kınıyoruz. Bu olay bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açabilir” açıklaması yaptı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Katar Devleti, Hamas Siyasi Büro Başkanı Dr. İsmail Heniyye'nin öldürülmesini en güçlü ifadelerle kınar ve bunu iğrenç bir suç, tehlikeli bir tırmanma ve uluslararası ve insani hukukun açık bir ihlali olarak değerlendirir.” ifadeleri kullanıldı.

İsmail Heniyye’ye yapılan terör saldırısının ardından, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’den resmi bir açıklama yapılmadı.

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

ismail heniyye iran hamas Yemen