İran İsrail'e ne zaman yanıt verecek? Uzman isim açıkladı

İran İsrail’e ne zaman ve nasıl yanıt verecek? Bütün dünya bu soruların yanıtını arıyor. İran ise devlet sorumluluğuyla soğukkanlı bir biçimde davranıyor. Bu ise İsrail’deki gerginliği daha da artırıyor.

Kıvanç Özdal Kıvanç Özdal

İsrail’in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye Tahran’da yaptığı terör saldırısının ardından bütün dünya İran’ın İsrail’e yapacağı misillemeyi tartışıyor.

Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hazar Vural Jane, İran’ın devlet sorumluluğuyla davrandığını belirtti: 

-İran köklü bir devlet olduğu için ilk önce devlet sorumluluğuyla davranacak. Her ne kadar bu yaşadığı büyük ve önemli bir kırılma noktası olarak tarihte yerini alsa da devlet refleksiyle davranır her zaman Tahran. O noktada ilk önce diplomatik metinler ve tabii ki Birleşmiş Milletler yoluna gidiyor İran ve hem BM 51. maddeye işaret ediyor hem de BMGK'ya bir çağrı yapıyor. Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı'na yönelik bir çağrıda bulunduğu da gelen haberler arasında.

İran’ın İsrail’i şu ana kadar vurmamış olması ise İsrail’i tedirgin ediyor.

Dr. Jane, İran’ın İsrail’i direniş ekseninin tüm unsurlarıyla her an vurabileceğinin altını çizdi.

- Hizbullah tarafı da var bu işin ve hatta Husiler tarafı da var. Direniş Eksen'in tüm parçaları açısından tabii gerekli görüşmelerle bir strateji ve bir değerlendirme, bir yol çizilecektir. Şu andan itibaren her an olabilir.  İran İsrail üzerinde çok büyük bir psikolojik vuruş gerçekleştirdi. Bu, İsrail'de tedirginliğe, güvenlik sorununa ve endişeye sebep oldu. Gelen açıklamalarla birden uçuşlar kapatıldı. İşte kaldırıldığı hava sahası, gerginlik, halk arasında vs. Fakat dün akşam İran bir saldırı gerçekleştirmedi.
iran hizbullah israil