İran: "Ateşkes başka, İsrail'i cezalandırmak başka"

İran, İsmail Heniyye suikastına misilleme nedeniyle kendisini bölgede gerilim yaratmakla suçlayanlara yanıt verdi: Ateşkes başka, cezalandırma başka

Mert Sagit Mert Sagit
İran: "Ateşkes başka, İsrail'i cezalandırmak başka"

İranİsrail’in HAMAS Lideri İsmail Heniyye’yi şehit ettiği saldırının ardından misilleme yapacağını duyurdu, ancak belirli bir süre vermedi. Bölgede İran’ın vereceği yanıt konuşuluyor. Bu sırada Doha’da ateşkes görüşmeleri başladı. Bu bahaneyle ABD e Batı, İran’a ‘gerilimi düşürme, ateşkes sürecini etkilememe’ bahanesiyle misillemeden vazgeçmesi çağrıları yapıyor.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNE DESTEK

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen haftalık basın toplantısında bu konuda da açıklama yaptı. Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Gazze'de ateşkes görüşmelerine destek verdiklerini belirten Kenani, "İran, ateşkesin sağlanması ve Filistinlilere saldırıların durdurulması konusundaki çabaları memnuniyetle karşılıyor." dedi.

‘ABD DOĞRU ARABULUCU DEĞİL’

Ateşkes görüşmelerinde ABD'yi doğru ve iyi niyetli bir arabulucu olarak kabul etmediklerini söyleyen Kenani, ABD'nin savaşın bir tarafı olduğunu ve ateşkesle ilgilenmediğini ve İsrail'in Gazze'de işlediği savaş ve soykırım suçlarını durdurma imkanı olmasına rağmen bunu yapmadığını söyledi.

‘İSRAİL’İN NİYETİ YOK’

Ateşkes görüşmelerinde HAMAS’ın, İsrail'in yeni şartlar ortaya koyduğunu açıklamasına işaret eden Kenani, "İsrail rejimi, ateşkes ve saldırıları durdurma niyetinin olmadığını gösterdi. Ateşkes konusunda artık top, ABD ve siyonist rejimin sahasındadır." değerlendirmesinde bulundu.

Kenani, ülkesinin de ateşkes konusunda bölgedeki istişarelerini sürdürdüğünü aktardı.

iran israil gazze