İngiltere'de kriz bir başbakanı daha koltuğundan etti: Liz Truss istifa etti
Rusya’ya yönelik ABD yaptırımları sonrasında İngiltere ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlık bir başbakanı daha koltuğundan etti. 1,5 ay önce göreve başlayan Liz Truss, sterlinin dolar karışışındaki rekor düşüşünü engelleyemeyince istifa etmek zorunda kaldı.
Ekonomik iyileştirme sözü verdi. Göreve gelir gelmez vergileri düşürmek istedi. Ama başaramadı, sistemi değiştiremedi. Bu kaos İngiltere Başbakanı Liz Truss’ı istifaya sürüklendi. Boris Johnson’dan boşalan koltuğa oturan Liz Truss hem Muhafazakâr Parti başkanlığını hem de başbakanlık görevini bıraktı.
Göreve gelişi "2. Demir Leydi" başlığıyla duyrulan Truss’ın iktidarı kısa sürdü. Ülkesinin en kısa görev yapan başbakanı olarak tarihe geçti.
Truss hükümetinin sonunu getiren ekonomideki sarsıntı oldu. Truss, vergi indirimi planını açıklayınca dış borç açığı verileceği beklentisi İngiliz piyasasında oynaklığa neden oldu. Sterlin bir anda dolar karşısında tüm zamanların en büyük değer kaybını yaşadı. Truss istifa etmemek için direndi, faturayı ekonomi bakanına kesti. Yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırmaktan vazgeçti. Tablo yine değişmedi. Truss’a ilk darbe kendi partisinin vekillerinden geldi. Muhalefet partilerinin baskısı artınca istifa etti.
Liz Truss, Muhafazakâr Parti yeni genel başkanını seçene kadar görevini yürütecek. Ancak yüksek enflasyona karşı başlayan protestoların sesi gürleşiyor. Muhalefet partileri erken seçim istiyor. Bir yıl içinde 3. Liderini seçecek olan iktidardaki Muhafazakâr Parti ise bu çağrıya yanaşmıyor.
Siyasi kaos ve ekonomik istikrarsızlığın derinleştiği İngiltere’de, sokak eylemlerinin şiddetlenmesi, sterlinde değer kaybının sürmesi bekleniyor. Uzmanlar İngiltere’de bu kışın sert geçmesini öngörüyor.