İngiltere'de grev paniği: Başbakan Sunak'dan sendikalara tehdit
Avrupa'daki enerji ve gıda krizi grev ateşini yaktı. Farklı meslek gruplarından on binlerce çalışanın iş bıraktığı İngiltere'de Başbakan Rishi Sunak, sendikaları "sert müdahale" ile tehdit etti. Almanya ise ilk kez elektrik tüketiminde kırmızı alarm verdi. Enerji şirketleri tasarruf çağrısı yaptı.
Avrupa'da dalga dala büyüyen grev dalgasının en kitlesel durağı İngiltere... Enerji, akaryakıt, gıda fiyatlarının artması ile hayatta kalmanın zorlaştığı İngiltere'de 100 bine yakın sendikalı çalışan grevde.
Maaşlarına zam isteyen öğretmenler, otobüs şoförleri, liman işçileri, gazeteciler, kamu personelleri, ceza avukatları, demir yolu, havalimanı, üniversite, havacılık ve posta servisi çalışanları iş bıraktı.
Havalimanlarındaki sınır güvenlik çalışanları da Noel'de 8 günlük grev kararı aldı. "106 yıllık tarihinde ilk kez" grev oylaması yapan hemşireler sendikası ile 10 bin ambulans personeli de ilerleyen günlerde iş bırakacak.
Ekonominin 1 yıl içerisinde 3 başbakan değiştirttiği ülkede kaos hakim. Çalışanların kararlılığı karşısında İngiliz hükümeti panikte. Atlantikçi adımları ile dikkat çeken yeni başbakan Rishi Sunak, sendikaları tehdit etti.
Sunak, "Greve gitmekte ısrar eden işçi sendikalarına sert karşılık verilecek" dedi. Grev dalgasına karşı yeni yasalar üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Avrupa'daki enerji krizinin en sert hissedildiği ülkelerden biri Almanya'da kırmızı alarm durumuna geçildi. Baden-Württemberg eyaletine hizmet veren elektrik şirketi, elektrik arzının kritik seviyeye ulaştığını duyurdu. Vatandaşlara "tüketimi azaltın" çağrısı yapıldı.
Ülkedeki şirket iflasları kasımda yılın zirvesine ulaştı. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü, ülkede kasım ayına ilişkin şirket iflas trenleri raporunu açıkladı. Buna göre, Almanya'da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları Kasım 2021’e göre yüzde 23 artarak 808’e yükseldi.