İngiltere sokaklarını şiddet sardı! Irkçı holiganlar camilere saldırıyor, yağma yapıyor

İngiltere’de bir haftayı aşkın süredir ırkçı holiganlar mescitlere ve Müslümanların derneklerine saldırıyor. Holiganlar yağma yapıp polisle çatışıyor. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, olaylara karışanlara seslendi, "Bunlara katıldığınız için pişman olacaksınız" dedi.

İngiltere'de göçmen karşıtı sokak olayları dalga dalga ülkenin birçok bölgesine yayıldı.

Olaylar 29 Temmuz'da 17 yaşındaki bir saldırganın, 8'i çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırıyla başladı. Saldırıda 3 çocuk hayatını kaybetti.

Saldırıyı yapan kişi İngiltere Cardiff doğumlu ve Ruanda kökenli olmasına karşı saldırganın İngiltere'ye geçen sene kaçak yollarla geldiği ve isminin "Ali" olduğu yönünde yalan haberler sosyal medyada paylaşıldı.

50 POLİS YARALANDI, 150 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olaylar Southport kentinde bir caminin taşlanmasıyla başladı. Ardından İngiltere ve Kuzey İrlanda'nın çeşitli bölgelerinde günlerce şiddet olayları yaşandı. Cami ve mescitler saldırıya uğradı. Irkçı holiganlar, göçmenlerin kaldığı bir binayı ateşe vermeye çalıştı. Dükkanlar yağmalandı. 50’nin üzerinde polis yaralandı. 150’den fazla kişi gözaltına alındı.

30 yıldan uzun süredir İngiltere’de yaşayan ve Türk toplumuna tercümanlık yapan Mustafa Mersinoğlu, aşırı sağcı göçmen karşıtı grupların eski holigan gruplarına benzediğini söyledi.

- Bir çok şehirde oluyor. Onun için aynı anda koordine olduğu düşünülüyor. Bu sağ bir gruplar var. Aşırı sağ gruplar tabi şimdi bu sosyal medyayı da kullanarak anında yayılıyor. Kışkırtma olabilir zaten çok sistemli aynı anda olduğu için bu olabilir yani. Tamamen böyle bir kendiliğinden gelişen bir olay değil.
- Bunlar aşırı sağcı, göçmen karşıtı bunlar. Gördüğünüz gibi eski holiganları bilirsiniz. İngiltere'nin o tür o kesimden ve ekonomik durumlarda çok sıkıştı artık İngiltere'de. Her şey pahalandı. Ve bu kesimler kızgın.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, olaylarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Starmer, şiddet içeren gösterileri "aşırı sağın haydutluğu" olarak niteledi ve kınadı.

İngiltere Başbakanı, olaylara karışanların yasaları karşısında bulacaklarını belirterek "Bunlara katıldığınız için pişman olacaksınız" dedi.

İngiltere'de Cobra toplantısı gerçekleştirilecek. Cobra toplantısı, acil müdahale toplantısı olarak biliniyor. Toplantıya bakanlar, memurlar, polis, istihbarat görevlileri katılıyor.

ingiltere