G20'ye Çin'den Afrika Birliği çağrısı: ''Daimi üye olsun''

Dünyanın ekonomi devlerinin buluştuğu G20 zirvesi bitti. 52 sayfalık sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, NATO'nun genişleme planıyla Rusya'yı hedef alan yaptırımların yansımaları yer aldı.

Endonezya'nın dönem başkanlığını yaptığı Bali Adası'ndaki G20 Liderler Zirvesi maratonu bitti. İki gün süren oturumlar ve ikili diplomasi trafiğinin ardından sonuç bildirgesi hazırlandı.

Zirvenin zamanlaması vurgulandı. Dünyanın içinden geçtiği değişime dikkat çekildi. Liderlerin iki gün süren değerlendirmeleri 52 maddede ele alındı. ABD ve AB liderlerinin zorlamasına karşın bildiri Rusya karşıtlığı çerçevesinde şekillenmedi. "Bir çok üyenin Ukrayna'daki savaşı kınadığı" belirtildi.

"BUGÜNÜN ÇAĞI, SAVAŞ ÇAĞI OLMAMALI"

Bildirinin ana eksenini ABD'nin, Rusya'nın NATO'ya karşı yürüttüğü savaşı bahane ederek başlattığı yaptırımların yarattığı enerji ve gıda krizi oluşturdu. "Bugünün çağı, savaş çağı olmamalı" çağrısı yapıldı:

-Savaş, büyümeyi kısıtlıyor, enflasyonu artırıyor, tedarik zincirlerini aksatıyor, enerji ve gıda güvensizliğini tırmandırırken, finansal istikrar risklerini artırıyor. G20'nin güvenlik sorunlarını çözecek bir forum olmadığını belirtmekle birlikte, güvenlik sorunlarının küresel ekonomi üzerinde önemli sonuçları olabileceğinin farkındayız. 

 "5 ADIMLI PLAN"

Küresel ekonomi için kritik bir dönem olduğunun altı çizildi. Küresel gıda güvenliğindeki zorlukları derinleştiğine işaret edildi. Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'yı buluşturduğu İstanbul masasına dikkat çekildi. Güçlü toparlanma, kalkınma ve istihdam içn 5 ayaklı plan çizildi:

- Bu nedenle, gelişmekte olan ülkelerdeki kırılgan toplulukları merkeze alacak şekilde hayatları kurtarmak, açlığı ve besin yetersizliğini önlemek için acil adımlar atmayı taahhüt ediyoruz.

 G20 Sonuç Bildirgesi'nde enflasyon ve fiyat istikrarı vurgusu da yer aldı. "Merkez bankaları parasal sıkılaştırmanın hızını, verilere dayalı ve açık şekilde, enflasyon beklentilerinin çıpalandığından emin olarak ayarlamayı sürdürecek" denildi.

Jeopolitik, enerji ve enflasyon krizlerinin yanı sıra 52 madde başlığında iklim konusunda geniş yer buldu. G20'nin iklim finansmanını artıracağı ifade edildi.

Zirveye önemli bir çağrı yapıldı. G20'de tüm Afrika kıtasından sadece bir ülkenin G20'ye dahil edilmesi eleştirildi. Önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping sonra da zirvedeki tek Afrika ülkesi olan Güney Afrika'nın lideri Cyril Ramaphosa, Afrika Birliği'nin G20'ye daimi üye olması çağrısında bulundu. Afrika Birliği'nin G-20'ye katılmasının küresel sorunların çözümüne katkı sağlayacağı vurgulandı.

endonezya G20 Zirvesi abd Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Afrika Birliği Ukrayna rusya