Ukrayna, Azerbaycan uçaklarını kullandı: Peki, Bakû bundan haberdar mı?

Ukrayna Telegram kanallarına göre Kiev, Rusya’ya karşı Azerbaycan'dan gelen uçakları kullandı. Haber kaynaklarına göre uçaklar, özellikle Herson yönünde faal olarak değerlendirildi. Peki, Bakû bundan haberdar mı? Erkin Feyyaz Eşli yazdı.

Ukrayna, Azerbaycan uçaklarını kullandı: Peki, Bakû bundan haberdar mı?

Erkin Feyyaz Eşli

Ukrayna Telegram kanallarına göre Kiev, Rusya’ya karşı Azerbaycan'dan gelen uçakları kullandı. Haber kaynaklarına göre uçaklar, özellikle Herson yönünde faal olarak değerlendirildi. Henüz Kiev veya Bakü makamlarından resmi bir açıklama yapılmadı.

Telegram Kanalı ✙UA PRIME, Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait dördüncü nesil MiG-29'ların Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından uçurulurken görüldüğünü yazdı.

Bu uçakların, Ocak ayında, onarım çalışmaları için Lviv Devlet Uçak Onarım Fabrikası’na teslim edildiği bildiriliyor. Mart ayında ise Rusya’yla çatışmaların yoğun olduğu bir dönemde bu tesis, füzeler tarafından saldırıya uğramıştı. Uçakların sonraki akıbeti ise bilinmiyor.

Bundan sonra, uçaklar muhtemelen Ukrayna tarafından Herson bölgesinde savaşmak için kullanıldı. Azerbaycanlı yetkililer ise “şuan tamirat devam ediyor”, “Rus saldırısında imha oldular” gibi gerçek dışı gerekçelerle de oyalandı. Bakû'den resmi bir açıklama gelene kadar gerçeği bilmek zor.

Bununla birlikte, kesin olan bir şey var: Bu provokasyon, Azerbaycan'ı Rusya'nın gözünde itibarsızlaştırmak için başlatıldı. Ne de olsa, gergin dış politik dalgalanmalardan geçtiğimiz bu süreçte Moskova'nın en önemli ekonomik ve diplomatik ortaklarından biri Bakû.

Bu durumda hemen şu soru akla geliyor: Bakû'nün Ukrayna'nın bir hava saldırısı uğruna Rusya’yla kârlı devlet sözleşmelerini, iyi ilişkileri ve projeleri riske atmasının bir nedeni var mı? Olumlu yanıt vermek zor. Bu nedenle, Ukrayna'nın Azerbaycan'ın bilgisi haricinde tamir edilen uçakları askeri harekâtta kullanmış olması muhtemel.

Şu anda Ukrayna'nın arkasındaki Atlantikçi güçlerin bu kargaşa ortamından yararlanarak Azerbaycan ve Rusya’nın arasını açmak ve her iki ülkenin müttefiki olan Türkiye’yle gerilimi artırmak istediği açık. Bunun da ötesinde Azerbaycan, başka bir savaşa çekilmek isteniyor. Hem de Ermenistan’la yaşadığı çatışmalar döneminde. Ayrıca İlham Aliyev ve Vladimir Putin arasındaki dostane ilişkiler ve son dönemdeki diplomasi trafiğinin baltalanması hedefleniyor.

Şimdi yapılacak en iyi şey, kesin bir yargıya varmadan yetkililerin resmi açıklamalarını beklemek olacaktır. Gerçek ne olursa olsun, bu tür olaylar, yalnızca bölge ülkelerinin yakın işbirliğine ve çok kutuplu dünyanın oluşumuna izin vermek istemeyen, ABD ve müttefiklerine yarayacaktır.

Azerbaycan Ukrayna