Dünya'dan sıcak gelişmeler

İngiltere'de sağlık çalışanları grevde. Sağlık sistemi çıkmaza girdi. İspanya'da on binlerce sağlık çalışanı protesto yaptı. Macaristan'da Rusya'ya yönelik yaptırımlara halk karşı... Dünyadan gelişmelerin aktarıldığı Dünya Turu karşınızda...

İngiltere’de sağlık çalışanları ve ambulansların grevi ile sağlık sistemi çıkmaza girdi. Kalp krizi veya felç gibi acil durumlarda hastaların ambulans bekleme süresi 18 dakikadan 1,5 saate çıktı. Ülke çapında bazı hastaneler, aşırı talep nedeniyle "olağanüstü durum" ilan etti.

İspanya'da on binlerce İspanyol sağlık çalışanı hükümetin tasarruf adı altında yaptığı sağlık kesintilerini protesto etti. Madrid'de beyaz önlükler giyen ve davul çalan birçok kişi "halk sağlığını kesmek suçtur" sloganları attı.

Macaristan'da hükümet 1 milyon 500 bin kişinin katıldığı "Ulusal Konsültasyon" adı altında Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgil anket düzenledi. Ankete katılanların yüzde 97'si Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı.

Sırbistan ve ayrılıkçı Kosova arasındaki gerilim sürüyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin kurbanı oynadığını, kendisini "yeni bir Zelenskiy" olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

Atlantik'in Latin Amerika'daki darbe girişimi ile cezaevinde konulan Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun çağrısıyla başlayan eylemler şiddetlendi. Can kaybı 100ü aştı. Peru Başsavcılığı Castillo'nun yerine getirilen Dina Boluarte hakkında, protestolardaki ölümlerle ilgili ‘soykırım’ soruşturması başlattı.

ABD, Asya-Pasifik'te gerilimi tırmandırıyor. Güney Kore ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni hedef alan tatbikatlarına bir yenisini daha ekledi. Güney Kore'nin KDHC sınırında ortak askeri tatbikat düzenledi.

Almanya’daki üçlü koalisyon çatırdıyor. Ukrayna’ya destek konusunda görüş ayrılıkları nedeniyle Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht görevinden istifa etti

Bulgaristan'da siyasi kriz sürerken Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümeti kurma görevini Moskova'ya yakınlığı ile bilinen Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne (BSP) verdi.

Nepal’de 68 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağı düştü. Uçağın düşüş anı uçaktaki sosyal medyada canlı yayında olan bir yolcu tarafından an be an kayıt altına alındı. Kaza sonrası Nepa'de ulusal yas ilan edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te elektrikli scooter referandumu yapılacak. "Yolumuzu kapatıyorlar ve tehlikeliler" diyen Paris Belediyesi'nin kararı ile Elektrikli scooter kiralamaya izin verilip verilmeyeceği oylanacak.

Meksika dünyanın en katı sigara yasağını uygulayan ülkesi oldu. Yürürlüğe giren yeni yasa ile tüm kamusal alanlarda sigara içmek yasaklandı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

İspanya macaristan rusya meksika ingiltere