Dünyada bir ilk: Copernicus verileri şok ediyor

2024 yazı, sıcaklık rekorlarıyla tarihe geçti! Copernicus verileri, çarpıcı ayrıntılarla bu yılın sıcaklık artışlarını ortaya koyuyor. 2024’ün, en sıcak yıl olma ihtimali giderek güçleniyor.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Dünyada bir ilk:  Copernicus verileri şok ediyor

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin raporuna göre, dünya bu yaz en sıcak günlerini ve en sıcak aylarını yaşadı. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında kaydedilen sıcaklıklar, 1991-2020 referans ortalamasının 0,69 derece üzerinde gerçekleşti.

TARİHİN EN SICAK AĞUSTOSU

Ağustos 2024, 1991-2020 ortalamasıyla karşılaştırıldığında 0,71 derece daha sıcak geçti. Bu veri, Ağustos 2024'ün tarihteki en sıcak ay olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, bu yaz 2023’te kırılan sıcaklık rekorunu da geride bıraktı.

AVRUPA'DA SICAKLIK REKORU

Avrupa genelinde sıcaklıklar, bu yaz ortalamanın 1,54 derece üzerine çıktı. Özellikle güney ve doğu Avrupa'da aşırı sıcaklar hissedilirken, İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda ve Norveç'in güneyi daha serin bir yaz yaşadı.

SICAK DALGASI BİRÇOK BÖLGEYİ VURDU

Küresel ölçekte de sıcaklıklar yükseldi. Antarktika'nın doğusundan Teksas’a, Kanada’dan Çin ve Avustralya’ya kadar pek çok bölgede sıcaklıklar ortalamanın üzerinde kaydedildi. Buna karşılık, Rusya'nın doğusu, Alaska ve Güney Amerika'nın güneyi daha serin bir yaz geçirdi.

GELECEKTE DAHA YIKICI SONUÇLAR

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, sera gazı emisyonları azaltılmadığı takdirde bu sıcaklık artışlarının daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı. Emisyonlar kontrol altına alınmadığı sürece aşırı sıcaklıkların daha sık görüleceği vurgulanıyor.

Copernicus verileri, 2024 yılının “en sıcak yıl” olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Gerekli önlemler alınmazsa, 2024 yılı tarihin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçebilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı

hava sıcaklıkları dünya kuraklık