Dünya turu: ABD gemilerine tatbikatlı yanıt

Dünyadaki gelişmeleri derlediğimiz hızlı bir dünya turu ile devam ediyoruz....

Avrasya cephesi için sıcak bir gelişme yaşandı. Pakistan'dan Hindistan'a uzlaşı çağrısı geldi. Başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye Keşmir dahil tüm meselelerin çözümü için ciddi ve samimi şekilde müzakere hazır olduğunu iletti.

Ukrayna kendi vurduğu binaları Rusya vurdu yalanı çöktü. İtiraf Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in danışmanı Aleksey Arestoviç'ten geldi. Dnepropetrovsk kentindeki bir binanın Ukrayna füzesiyle vurulduğunu itiraf eden Arestoviç, görevinden istifa etti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’da savaşan askeri birliklerde denetlemelerde bulundu. Doğu” askeri birlik karargahını teftiş eden Rus Savunma Bakanı, ordudaki asker sayısının 1,5 milyona yükseltileceğini açıkladı. Öte yandan orduda, "Moskova ve Leningrad" adıyla 2 yeni stratejik askeri bölge oluşturulacak.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Asya-Pasifik'i silahlandıran ABD'ye yanıt verdi. ABD uçak gemisi grubunun bölgeye girmesine karşı Çin'in Shandong uçak gemisi grubu Güney Çin Denizi'nde bir dizi çatışma tatbikatı yaptı.

Çin'in nüfusu 2022'de 1 milyar 411 milyon 800 bine gerileyerek, 1961'den beri ilk kez azaldı. Çin nüfusu 2021'de 1 milyar 412 milyon 600 bin iken, 2022'de 1 milyar 411 milyon 800 bin olarak belirlendi. Doğum oranı 2022'de binde 6,77'ye gerileyerek 1949 yılından bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Sırbistan ziyaretinde ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı geri çekme kararının kesin olduğunu belirtti. Ülkesinin yalnızca "tek bir Sırbistan'ı" tanıdığını kaydetti.

İngiltere ve Galler'de hemşireler, artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında adil maaş artışı talebiyle 18-19 Ocak v ve
6-7 Şubat'ta yeniden greve gideceklerini açıkladı.

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü, fiyat artışlarına ilişkin Aralık 2022 verilerini açıkladı.İtalya'da 2022'de ortalama yıllık enflasyon yüzde 8,1'e çıkarak, 1985'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Almanya'da istifa eden eski Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in halefi Boris Pistorius oldu. Savunma bakanlığına 2013'ten beri ilk kez erkek bakan atandı.

Tayland'da Muang bölgesindeki bir tersanede bakımı yapılan petrol tankeri alev alarak patladı. En az 8 işçi kayboldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Suudi Arabistan'da şiddetli yağışların ardından Mekke kentine bağlı İmare bölgesindeki dağlar ve ovalar yeşillendi.