DSÖ, Avrupa'daki alkol tüketimi için alarm verdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'daki yüksek alkol tüketimini azaltmak için acil eylem çağrısında bulundu. Avrupa'da kişi başına yılda ortalama 9,2 litre alkol tüketildiği ve bu oranla dünya genelinde ilk sırada yer aldığı tespit edildi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
DSÖ, Avrupa'daki alkol tüketimi için alarm verdi

DSÖ, Avrupa'daki alkol tüketimine dair bir rapor yayımlayarak, kıtada her yıl yaklaşık 800 bin kişinin alkol nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Bu ölümler, bölgedeki toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor. Her gün 2 bin 200 kişinin alkole bağlı sebeplerden öldüğü Avrupa'da, alkol tüketiminin aile içi şiddet, kazalar ve ruh sağlığı sorunları gibi ciddi etkileri olduğu vurgulandı.

ACİL EYLEM ÇAĞRISI

Rapora göre, Avrupalılar yılda ortalama 9,2 litre alkol tüketiyor ve bu, dünya genelindeki en yüksek oran. Erkekler kadınlardan yaklaşık 4 kat daha fazla alkol tüketiyor. Avrupa'da her 3 yetişkinden 2'si alkol kullanırken, her 10 yetişkinden biri alkolik olarak sınıflandırılıyor. Alkol tüketimi, doktorlar tarafından kalp-damar hastalıkları, kanser ve karaciğer sirozu gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olarak gösteriliyor. Ancak, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde son 10 yılda alkol tüketiminde belirgin bir azalma görülmüyor.

DSÖ, Rusya, Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerin, alkol vergilerini artırarak ve erişilebilirliği azaltarak alkol tüketimini sınırlama hedeflerine ulaştığını belirtiyor.

Öte yandan, birçok Avrupa ülkesi DSÖ'nün alkol vergilerini artırma, reklamları kısıtlama ve erişilebilirliği azaltma gibi tavsiyelerine uymuyor. DSÖ, 2025 yılına kadar Avrupa'daki alkol tüketimini sınırlamak için acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

alkol dsö avrupa