BM'den Rusya karşıtı karar

Birleş Milletler Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya savaş tazminatı ödemesini isteyen karar kabul edildi. Oylama yeni dünyan düzenindeki saflaşmayı bir kez daha ortaya koydu. Türk devletlerinin de dahil olduğu 73 ülke çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Rusya'nın Ukrayna'ya savaş tazminatı ödemesini isteyen karar oylandı.

BM Genel Kurulu 94 evet, 14 hayır, 73 çekimser oyla Rusya'nın Ukrayna'ya tazminat ödemesine karar verdi. Karar kadar yapılan oylama da dikkat çekti. Çok kutuplu dünyanın yeni saflaşması bu oylama ile yine gözler önüne serildi.

Atlantik cephesinin tam karşısındaki Avrasya cephesi yine birlikte hareket etti. Türkiye'nin Avrasya güçlerinin yanında yer almayıp ABD ve Yunanistan'la birlikte hareket etmesi dikkat çekti. Çin, Belarus, Küba, İran, Suriye ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti gibi ülkeler karara karşı çıktı.

Aleyhte oy veren devletler arasında çok sayıda Afrikalı devlet var. Batının sömürgesine ve ABD'nin beslediği teröre karşı mücadele eden Etiyopya, Mali, Nijerya ve Eritre Rusya'nın yanında konumlandı.

73 ülkenin çekimser oy kullanması dikkat çekti. Çok sayı da Türk devletinin yanı sıra Hindistan, Suudi Arabistan, Brezilya, Mısır, Libya ve Pakistan çekimser oy kullandı.

Başta ABD, Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu Atlantik Cephesii'nden ise 94 kabul oyu geldi.

Türkiye, enerji güvenliği başta olmak üzere bölgedeki çıkarlarına rağmen Rusya'nın karşısında yer aldı. ABD, Yunanistan, İsveç ve Finlandiya gibi terör örgütüne destek veren ülkelerle birlikte aynı tutumu paylaştı, "evet" oyu kullandı.

rusya Ukrayna Birleşmiş milletler