Belçika'da ilaç krizi

Avrupa'daki kriz sağlık sistemine de sıçradı. Son 47 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan Belçika’da ilaç krizi başladı. Yüksek enerji bedelleri nedeniyle üretimin aksadığı ülkede 600’den fazla ilaca ulaşılamadığı açıklandı.

Avrupa Birliği’nin merkezi Belçika'da enflasyon 47 yıl sonra zirveyi gördü. Belçika İstatistik Kurumu verilerine göre enflasyon ekimde yüzde 12,27 ile 1975 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Ülkede ekimde 1 yıl öncesine kıyasla doğal gaz fiyatı yüzde 130,6, elektrik fiyatı ise yüzde 84,7 arttı. Bu tablo sağlık sistemini vurdu. Açıklamayı Belçika Federal İlaç Ajansı yaptı. Üretimde yaşanan aksaklık ve tedarik sorunları nedeniyle yüzlerce ilaca erişimde sorun yaşandığı belirtildi.

616 ilaç "geçici kullanım dışı" olarak sınıflandırıldı. Bunların arasında antibiyotik, göz damlası, ağrı kesici, ateş düşürücü, balgam sökücü, kalp, kolesterol, epilepsi ve diyabet ilaçları bulunuyor.

Ekonomi ve sağlık krizinin yanı sıra ülkede insanlık krizi de yaşanıyor.

Görüntüler ülkenin başkenti Brüksel’den. Sığınmacılara çifte standart uygulanıyor. Ukraynalılar dışında Uluslararası koruma başvurusu yapmak isteyen sığınmacılara barınacak yer sağlanmıyor. Çoğunluğunu Afganların oluşturduğu sığınmacılar geceyi sokakta ya da Ukraynalılara ayrılan binanın önünde geçiriyor.

Belçika kriz