Azerbaycan'dan Fransa'ya "yaptırım" tepkisi

Fransız Senatosu Azerbaycan'ın Karabağ zaferini hedef aldı. Uluslararası hiçbir karşılığı olmasa da Bakü'ye yaptırım kararı aldı, Ermenistan işgalinden kurtarılan toprakların boşaltılması istendi. Fransa'nın bu girişimine Azerbaycan'dan sert tepki geldi, "Karabağ Azerbaycan'dır" denildi.

Fransa bu kez Azerbaycan ve Ermenistan'ın normalleşme sürecini baltalamaya çalışıyor. Azerbaycan'ın Karabağ zaferini karalamaya çalışıyor.

Ermeni lobilerinin desteklediği bazı isimler Fransız Senatosu'na Azerbaycan'a yaptırım içeren öneriyi taşıdı. Önerge 1 "hayır", 36 "çekimsere" karşı 295 "evet" oyu ile kabul edildi.

Azerbaycan'ın 44 günde 40 yıllık işgalden kurtardığı toprakları boşaltması istendi. Karabağ ve Şuşa Ermenistan toprağı ilan edildi.

Macron yönetimi ve Avrupa Birliği'ne çağrı yapıldı; Azerbaycan liderlerinin mal varlıklarına el konulması, Azerbaycan gaz ve petrolüne ambargo uygulanması talep edildi.

Fransa Senatosu'nun kabul ettiği önergenin bağlayıcılığı yok. Ama ülke siyasetindeki çizgiyi ortaya koyuyor.

Fransa'nın bu girişimine Azerbaycan'dan tepki gecikmedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, önergeyi şiddetle reddetti:

- Karar, gerçeklerden tamamen uzak, yanlış ve iftira niteliğinde hükümler yansıttığı ve açık provokasyon niteliği taşıyarak Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecini baltalamaya hizmet ediyor.

 "KARABAĞ AZERBAYCAN'IN AYRILMAZ PARÇASI''

Ayrıca bu kararla Fransa'nın tek taraflı siyasi duruşunu açıkça ortaya koyduğuna işaret edildi. Fransızların bölgedeki tarihi gerçeklerden ve mevcut durumdan habersiz olduğu vurgulandı:

- Azerbaycan'ın uluslararası alanda tanınan toprağı Karabağ bölgesi, Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçasıdır. Bölgede yaşayan Ermeni nüfusun hak ve güvenliği Azerbaycan'ın bir iç meselesidir ve Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'na uygun şekilde sağlanacaktır.

 Senatonun bu kararla, Ermenistan'daki rövanşist güçleri cesaretlendirdiği, bölgede barışa, istikrara ve ilerlemeye katkı sağlamaktan uzak olduğu kaydedildi.

fransa Azerbaycan Ermenistan