Azerbaycan ve Ermenistan Soçi'de anlaştı

Azerbaycan ve Ermenistan sorunların toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesine karar verdi. Soçi'de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 3'lü ve ikili görüşme yaptı.

Soçi'deki üçlü zirve sona erdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, üçlü görüşmenin ardından ortak bildiri üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

Taraflar, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin kapsamlı şekilde normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Sorunların Birleşmiş Milletler Tüzüğü ile 1991 tarihli Almatı deklarasyonuna uygun olarak toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının karşılıklı tanınması temelinde çözüleceğine karar verildi.

"Bölgede sürdürülebilir ve uzun vadeli barışın sağlanması için Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik aktif hazırlığın önemi" üzerinde duruldu.

Üç ülkenin parlamentoları arasında temasların başlatılmasının önemine dikkat çekildi.

Rus barış gücünün, bölgedeki durumu istikrara kavuşturması yönünden önemli olduğu belirtildi.

Bildiride, Aliyev ve Paşinyan'ın, Rusya'nın Güney Kafkasya'da istikrar ve refahın sağlanmasına, ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmaya hazır olmasından memnuniyet duyduğu kaydedildi.

Azerbaycan Ermenistan vladimir putin İlham Aliyev Nikol Paşinyan