Avrupa’da yoksullar evini ısıtamıyor

2022 kışının çok sert geçmesi beklenen Avrupa’da artan hayat pahalılığı nedeniyle evler ısınamıyor. Almanya Federal İstatistik Kurumu 3 milyona yakın kişinin evini ısıtamadığını açıkladı.

Avrupa giderek yoksullaşıyor. ABD’nin Rusya yaptırımlarına katılan ülkelerde endişe artıyor. Çünkü enerji maliyetleri giderek artarken halk bu kış donmaktan korkuyor.

Halkın yüzde 45’inin enerji faturalarını ödeyemediği İngiltere’den sonra Almanya Federal İstatistik Kurumu’na ait veriler gündem oldu. Verilere göre enerji krizinin bu kadar derinden hissedilmediği 2021 yılında bile 2 milyon 600 bin Alman evini ısıtamadı. Nüfusun yüzde 3,2'si geçen yıl enerji faturalarını ödemekte büyük zorluk çekti. Alman basını 2022-2023 kışında rakamın 10 milyonu aşabileceğini yazdı.

Sadece Almanya değil birçok Avrupa ülkesi aynı krizin içinde. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat, Avrupa Birliği ülkelerinde 40 bin hanenin katıldığı bir anket yaptı.

Anket Avrupa Birliği nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sinin geçen yıl evlerini yeterince ısıtamadığını ortaya koydu.

Ankette ilk 10’da sırasıyla Bulgaristan, Litvanya, Yunanistan, İspanya, Romanya, İtalya, Fransa, Almanya ve Finlandiya yer alıyor.

Yaptırımlarla birlikte doğal gaz fiyatları 1 yıl öncesine göre 10 kat artan Avrupa’da 2022’nin çok daha sert geçeceği belirtiliyor. Gaz fiyatlarındaki tırmanışla elektrik fiyatları da hızla yükselmeye devam ediyor.

Ekim ayı Emtia raporunu açıklayan Dünya Bankası’da uyardı. Enerji fiyatları 2021’e kıyasla bu yıl yüzde 60 artacak. Küresel büyümede de keskin bir yavaşlama olacak.

Hayat pahalılığı Enerji faturası enerji krizi