Avrupa Birliği uyuşturucu merkezine dönüştü

Ekonomik çöküşün eşiğindeki Avrupa, uyuşturucunun pençesinde. Kıta, dünya çapında uyuşturucu üretim ve nakil merkezine dönüştü. Bu tespit Europol ve AB Uyuşturucu Ajansı’nın ortak çalışması ile ortaya kondu. Hazırlanan rapora göre uyuşturucuya erişim yaşı 13’e kadar indi.

Uyuşturucuda hem üretim, hem de tüketimde Avrupa dünyada ilk sırada. Kıta uyuşturucu kaçakçılığında rekor seviyelere ulaştı.

Europol ve Avrupa Birliği Uyuşturucu Ajansı, kıtadaki uyuşturucu pazarını araştırdı. Ortaya çarpıcı bir rapor çıktı. Rapora göre Avrupa, uyuşturucu üretim ve nakil merkezine dönüştü.

Uyuşturucu pazarının zirvesinde ise 3 ülke var; Belçika, Hollanda ve İspanya. Özellikle “kokain” adlı uyuşturucu maddesinin üretimi ve temini konusunda Avrupa toplamının dörtte üçünü oluşturdu.

Veriler son 4 yılda uyuşturucu kullanımınında yaygınlaştığını gösteriyor. Kullancılardaki yaş oranı ise 13’e kadar indi. 2022 yılında 13-65 yaş aralığında, 3, 5 milyon insan uyuşturucu kullandı. Bunlar sadece tespit edilebilenler.

Kıta genelinde "rekor düzeyde uyuşturucu bulunabilirliği, artan şiddet ve yolsuzluk ve daha büyük sağlık sorunları" ile sonuçlandığı belirtildi.

Belçika Hollanda uyuşturucu