Avrupa bürokratlar Orban'dan rahatsız! Budapeşte'deki toplantı Brüksel'e alındı

Avrupa Birliği, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a karşı harekete geçti. Gayriresmi dışişleri ve savunma bakanları toplantısı Budapeşte yerine Brüksel’de yapılacak. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell kararı “sembolik tepki” olarak niteledi.

Avrupa Birliği, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya ve Çin ziyaretine tepki olarak Budapeşte'de yapılması planlanan gayriresmi dışişleri ve savunma bakanları toplantısını Brüksel'e aldı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell toplantının Budapeşte’de yapılmayacak olmasını "sembolik tepki" olarak niteledi.

Aydınlık Gazetesi dış politika yazarı Ali Rıza Taşdelen, Avrupa Birliği bürokratlarının asıl rahatsızlığının Orban’ın milliyetçi politikaları olduğunu söyledi.

- Orban, Ukrayna'ya barış getirmek için tasarladığı bir barış misyonu çerçevesinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Putin'i ziyaret etmesi, yine Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ziyaret ederek Çin'in barışa bağlı tek dünya gücü olarak nitelendirmesi Avrupa Birliği kurmaylarının tepkisini çekti.
- Orban, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerinin egemenliklerini yok eden dayatmalarına karşı çıkıyor. Ülkesinin egemenliğini ve çıkarlarını savunuyor. Ukrayna'ya asker ve silah gönderilmesine karşı çıkıyor. Rusya ve Çin dostu Rusya'ya uygulanan yaptırımlara uymuyor.

Orban’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki gücü de Avrupalı bürokratları tedirgin ediyor. Ali Rıza Taşdelen, konuyla ilgili şunları söyledi:

- Avrupa parlamentosunda Orban ve Löpen Vatanseverler grubunu oluşturdular. Grupta 12 ülkeden 84 milletvekili yer alıyor. Atlantikçi, Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlardan sonra parlamentonun 3. grubu oldular.
viktor orban avrupa birliği macaristan