AP, Orban'ın Putin ile görüşmesini kınadı

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından kınama kararı aldı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
AP, Orban'ın Putin ile görüşmesini kınadı

AP, Macaristan Başbakanı ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı Orban'a karşı bir karar alarak, Orban'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesini eleştirdi.

Orban'ı kınayan tasarı, 495 parlamenterin desteğiyle kabul edildi. Oylamada 137 parlamenter karşı oy kullanırken, 47 parlamenter ise çekimser kaldı.

ORTAK DIŞ POLİTİKANIN İHLALİ

Tasarı metninde, “Avrupa Parlamentosu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya Federasyonu'na yaptığı son ziyareti kınar, kendisinin bu ziyaret sırasında Avrupa Birliği'ni temsil etmediğini vurgular ve bunun AB Sözleşmeleri ve ortak dış politikasının, bilhassa da samimi işbirliği ilkesinin açık bir ihlali olduğunu belirtir” ifadeleri yer aldı.

Orban'ın, AB'nin pozisyonlarını ihlal ederken AB'yi temsil edemeyeceği vurgulanan kararda, “Avrupa Parlamentosu, bu ihlale Macaristan'a yönelik yaptırımlarla cevap verilmesi gerektiğini düşünmekte ve Macaristan Başbakanı'nın sözde barış misyonunun hemen ardından Rusya'nın bu çabaların ne denli yersiz olduğunu gösterir şekilde Kiev'deki Ohmatdyt Çocuk Hastanesi'ne saldırdığını hatırlatmaktadır” denildi.

Kararda, Orban'ın barış misyonunun Ukrayna yönetimi tarafından şüpheyle karşılandığı ifade edilerek, AB'nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından sunulan barış formülüne olan desteği yinelendi.

Avrupa Parlamentosu kınama rusya