Almanya'dan kritik Pekin çıkarması: Scholz ve Cinping'den işbirliği mesajı

Almanya Şansolyesi Olaf Scholz, ülkesinin ileri gelen iş insanları ile birlikte Çin’e gitti. Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. İkili, Berlin ve Pekin hattında kırılmaya izin vermeyeceklerini, ticareti daha da geliştireceklerini vurguladı.

ABD ve Fransa’dan gelen itirazlara kulak asmadı, Çin’e gitti. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, kalabalık bir sanayici heyeti ile deyim yerindeyse Pekin’e çıkarma yaptı.

Rusya yaptırımlarıyla başlayan enerji krizi Alman sanayisini vurdu. AB’nin sanayi devinde çarklar duraklamaya başladı. Enerjinin neden olduğu ekonomik buhran ülkede tedirginlik yarattı. Bu kış için felaket senaryoları yazılırken Almanya hükümeti çözüm için soluğu Çin’de aldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Washington'ın AB’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiği iddiasıyla Çin'le ticari bağlarını kesmeleri istediği Almanya’nın gündeminde ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Çin’in Rusya ile yakın ilişkileri var...

Pekin’de Büyük Halk Salonu’nda yapılan ikili görüşme sonrası Scholz ve Cinping birlikte kameraların karşısındaydı. Cinping, değişen dünya düzenine vurgu yaptı:

- Karşılıklı saygı, farklılıklara rağmen ortak payda arayışı, bilgi alışverişi ve karşılıklı öğrenme ile kazan-kazan işbirliği ilkeleri korunduğu sürece, ikili ilişkilerin genel yönü bozulmayacak, ilerlemenin hızı istikrarlı olacak. Mevcut uluslararası durum, eşi görülmemiş riskler ve zorluklarla birlikte karmaşık ve değişken. Çin ve Almanya, önemli etkiye sahip iki büyük ülke olarak birlikte çalışmalıdır.

Alman Şansölye ise ekonomik küreselleşmeyi desteklediklerini bu yüzden Çin ile ayrışma fikirlerine inanmadıklarını söyledi:

- Burada her iki ülkenin çıkarlarını ilgilendiren konularda, farklı görüşlerimiz olsa bile fikir alışverişi yapıyoruz, görüş alışverişi bunun içindir. . Bu, ikili ilişkileri ve ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimini daha da teşvik etmeyi içeriyor.

 Bu arada Scholz, Covid-19 salgınından bu yana Çin’i ziyaret eden ilk G7 ülkesi lideri. Aynı zamanda Çin Kominist Partisi’nin 20. Kongresi sonrası 3’üncü dönem Çin Devlet Başkanlığına Seçilen Şi Cİnpin’i ülkesinde ziyaret eden ilk isim oldu…

almanya çin Olaf Scholz Çin Devlet Başkanı Şi Cinping