Almanya'da Ukrayna sansürü kabul edildi

Almanya, Ukrayna’da yaşananları sorgulayanları hapse atacak. Almanya Federal Meclisi'nde gece yarısı apar topar yapılan oylama ile "sansür" yasası kabul edildi. Böylece Ukrayna’da yaşananları sorgulamak suç haline geldi.

Almanya’da Ukrayna’da yaşananları sorgularsanız 3 yıl hapis yatabilirsiniz. Çünkü Almanya Federal Meclisi, sansür yasasını onayladı.

Yasa teklifi, Sosyal Demokrat-Yeşiller-Hür Demokrat Partiden oluşan koalisyon yönetiminden geldi. Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece oylama yapıldı. Tasarıya koalisyondan ve ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik’ten evet oyu alarak yasalaştı. Yasa tasarısına karşı sadece Almanya için Alternatif ve Sol Parti aleyhte oy kullandı.

Taz Gazetesi'nin haberine göre yasayla soykırım, insanlık ve savaş suçlarının “inkar edilmesi ve küçümsenmesi” artık “halkı kin ve nefrete tahrik” suçu olarak cezalandırılabilecek. Son sözü savcılar söyleyecek. Rusya'nın savaş suçu işlediğinin inkarı dahil' inkar edilmesi ve önemsiz gösterilmesi' suç sayılacak. 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Alman meclisinde kabul edilen yasa başta Die Welt, Taz, Focus olmak üzere ana akım medyanın tepki çekti. İfade özgürlüğünün kısıtlandığı savunuldu. Alman köşe yazarları ve gazeteciler, bu yasanın NATO’nun kuşatma planına karşı savaşan Rusya’yı hedef aldığını yazdı.
Focus köşe yazarı Oliver Stock "NATO'nun 20 yıllık provokasyonundan sonra, Putin bir çizgi çiziyor ve Rusya'nın köklerinin olduğunu gördüğü bir ülkeyi geri alıyor" cümlesinin suç kapsamına girip girmeyeceğini sordu.

Almanya Adalet Bakanlığı ise bu yorumları kabul etmedi, yasanın Rusya ile ilgisi olmadığını savundu.

almanya Ukrayna almanya federal meclisi die welt rusya