ABD'nin iç işlerine müdahele ettiği ülkeler
İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD dünyanın bir çok noktasında ülkelerin iç işlerine müdahale etti. Darbeler, siyasi suikastlar, şantajlar ve muhaliflerin finanse edilmesi gibi yöntemlerle ülkelerin iç işlerine karışan ABD'nin, 50'den fazla genel seçime de müdahelede bulunduğu biliniyor.
Haber: Mert Sagit
1948 İTALYA MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ
1948'de Hristiyan Demokrasi Partisi'ne karşı solda kurulan ittifakla beraber, İtalya Komünist Partisi'nin de güçlenmesiyle, olası bir sol zaferine doğru ilerleyen İtalya'nın, Doğu Bloku'na katılacağı endişesi taşıyan ABD, karşıt partileri finanse etti ve yardımı reddeden İtalyanlara da şantaj yaptı. Sonucunda İtalya Komünist Partisi seçimi kaybetti.
1953 FİLİPİNLER DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİ
1953 yılındaki Filipinler devlet başkanlığı seçiminde, CIA, ABD yanlısı bir hükümet kurmak adına Ramon Magsaysay'ın seçim kampanyasına destek verdi. Magsaysay, Elpidio Quirino karşısında seçimi kazandı ve seçilen devlet başkanı koşulsuz ABD'yi destekledi.
İRAN'DA AJAX OPERASYONU
İran'da 1950'lerde seçimi kazanan Başbakan Muhammed Musaddık’ın İngiliz şirketlerinin imtiyazında olan petrolleri millileştirmesi üzerine CIA ve İngiliz istihbaratının gerçekleştirdiği darbe sonunda Muhammed Musaddık hapse atıldı ve mahpus durumda öldürüldü. ABD bu süreçte hükümet karşıtı eylemler organize etti ve Musaddık karşıtı gazetecilere rüşvet verdi. Tüm bunlar sonrası sürgündeki Şah Pehlevi ülkeye geri döndü ve hükümet ABD ile müttefikliği kabul etti.
1954 GUETEMALA DARBESİ
1951 yılında komunist Arbenz'in seçimleri kazanmasıyla, Guetemala CIA gözünü bu ülkeye dikti. ABD, ülkede paralı asker ordusu ve sahte haberler oluşturarak, darbe ile Amerika yanlısı Albay Carlos Castillo Armas'ı iktidara getirdi. Kurulan ABD yanlısı diktatörlük rejimi 1996 yılına dek devam etti.
1957 LÜBNAN KRİZİ
Lübnan'da artan sosyalist hareketin dünyaya yayılmasını engellemek isteyen ABD, Lübnan Ulusal Liberal Partisi'ni finanse ederek 1957 seçimlerini kazandırdı. Ardından ABD birlikleri Lübnan'a girerek, iç savaş başlattı.
1961 DOMUZLAR KÖRFEZİ ÇIKARMASI
1961 yılında ABD, devrimci Fidel Castro hükümetini devirmek için, sürgündeki ve karşıt görüşlü Kübalıları da arkasına alarak ABD desteğiyle askeri olarak örgütlendi. Ancak darbeye direnen Küba, ABD'yi başarısızlığa uğrattı. Bunların ardından ABD, Küba'ya amborgo uygulamaya başladı. CIA, sürgündeki Kübalılardan gerilla ordusu kurdu. 1961'de bini aşkın gerilla adaya girdi. Küba ordusu saldırıları püskürttü ve ABD yanlısı gerilallaları esir aldı. ABD tam anlamıyla hezimete uğradı.
1964 BREZİLYA ASKERİ DARBESİ
João Goulart ve İşçi Partisi'nin yönetime oy ve parlamento yolu ile gelmesinin ardından kurduğu sosyalist ülkeler ile ilişkiler ve bir dizi radikal reform, eli kanlı ABD'nin tepkisini çekti. ABD Brezilya'da tezgahladığı darbe ile Goulartı düşürdü ve ülkede askeri diktatörlük kurdu. Brezilya ekonomik ve siyasi anlamda ABD etkisine girdi.
1965 İNTER AMERİKAN BARIŞ GÜCÜ'NÜN DOMİNİK CUMHURİYETİ'NE GİRİŞİ
Dominik Cumhuriyeti'nde hükûmetin yıkılmasının ardından, siyasi istikrarsızlık ve iç savaş patlak verdi. Bunu fırsat bilen ABD ülkenin ikinci bir Küba olmasını engellemek için, ABD Başkanı Lyndon Johnson, bizzat ülkeye askeri müdahele emri verdi.
1967 YUNANİSTAN ALBAYLAR CUNTASI
1967 Yunanistan seçimlerinde ABD karşıtı partinin engellenmesi için ABD askeri darbeyi destekledi, CIA siyasi suikast ve işkencelere karıştı. CIA ajanı faşist eorgios Papadopoulos liderliğindeki askeri cunta ülkede korku imparatorluğu kurdu, 8000 kişi idam edildi. 1999 yılında ise ABD bu rejime destek verdiğini itiraf etti.
1980 TÜRKİYE'DE 12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ
Siyasi tarihimize, dönemin CIA Ankara Bürosu şefi Paul Henze'in, ABD Başkanı Jimmy Carter’a hitaben söylediği, "Bizim çocuklar başardı" sözleriyle geçen 12 Eylül askeri darbesi, Türkiye'nin sosyal ve politik dokusunda, etkisi yıllar boyu sürecek derin yaralar açtı. NATO destekli darbe ile Türkiye'nin bağımsızlığını baltalandı. Ekonomimizin direksiyonunu ABD'ye teslim edildi ve hala sancılarını çektiğimiz 24 Ocak kararlarını uygulamaya sokuldu. Darbe sonrası New York Times: “Türkiye, bir İran ya da Arjantin olmadığını kanıtladı.”, “Türkiye'de ordu, cumhuriyet ve demokrasinin bekçisidir.” başlıkları attı.
1979-1989 AFGANİSTAN SAVAŞLARI
ABD'nin hayati çıkarları bulunan Orta Doğu'da nüfuzunu arttırmak ve Sovyetler Birliği'ne bölgede engel olmak için, mücahit ve diğer Afgan grupları silahlandırdı, mali destek sağladı. Sovyetler Birliği tarafından desteklenen Afganlar, NATO destekli Afgan mücahitler arasında 10 yıl sürecek çatışmalar yaşandı.
1989 ABD'NİN PANAMA'YI İŞGALİ
ABD bölgede uyuşturucu tiracetini ele geçirmek, Panama Devlet Başkanı Manuel Noriega'nın etkisini azaltmak ve Panama Kanalı görüşmelerini garanti altına almak için ülkeye askeri müdahelede bulundu. Manuel Noriega'nın iktidarı düşürüldü, çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Olaylara tüm batı basını sessiz kaldı.
1990 ABD'NİN ÇEKOSLAVAKYA BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE MÜDAHELESİ
ABD Çekoslavakya'nın Sovyetler Birliği ile ilişkisini koparmak ve komunist olmaya bir başbakanın seçilmesi için, Vaclav Havel'in partisini destekledi. Havel seçimi kazandı ve Çekoslavakya parçalandı.
2000 YUGOSLAVYA'DA MİLOSEVİÇ'İ İKTİDARDAN DÜŞÜRÜLMESİ
Sırbistan Sosyalist Partisi Lideri Slobadan Miloşeviç, ABD'nin 1992 ekonomik yaptırımları ve 1999 NATO kanlı askeri müdahelesi, ardından medya ve sivil toplum kuruluşlarının finanse edilmesiyle devrildi. 2003 yılında Yugoslavya dağıldı, 2008 yılında ise Kosova NATO ve Batı desteğiyle tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek, Sırbistandan koparıldı.
2003 ABD'NİN IRAK İŞGALİ
Irak Cuhmhurbaşkanı Saddam Hüseyin ve Baas Partisi'ni devirmek, Irak'ın yer altı zenginliklerini ele geçirmek ve bölgede hakimiyet sağlamak için, ABD, İngiltere ve koalisyon güçleri Irak'a askeri müdahelede bulundu. Bölgenin geniş petrol yatakları emperyalistler tarafından ele geçirildi, farklı etnik ve dini gruplar karşı karşıya getirildi. Yüz binlerce insan yaşamını yitirdi, milyonlarcası göç etti.
2003 GÜRCİSTAN'DA GÜL DEVRİMİ
ABD'nin Gürcistan-Rusya ilişkilerini zayıflatmak ve Karadeniz'de hakimiyet kurmak için, ülkedeki muhalif partileri ve sivil toplum kuruluşlarını destekledi. Soros'un da destekliği bu gruplarla birlikte ABD yanlısı Mihail Saakaşvili iktidara geldi. Tiflis'in askeri müdahalesi sonucu Güney Osetya, 2008 yılında Gürcistan'dan ayrıldı.
2004 SEÇİMLERİ VE 2013 DARBESİ UKRAYNA
Seçimi kazanan Devlet Başkanı Yanukoviç, Rusya ile siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmesi sonrası, ABD Karadeniz'de kontrol sağlamak ve NATO'nun sınırlarını genişletmek için ülkedeki aşırı milliyetçileri destekledi ve silahlandırdı. Neo-Nazi çeşitli gruplar, 2013-2014 yıllarında seçilmiş hükümeti silahla devirdi. Ülke iç savaşa sürüklendi ve faşist Kiev rejimi kuruldu. Ukrayna sınırları içerisinde yaşayan Rus kökenli vatandaşlara akıl almaz işkence ve baskılar uygulandı. Bunların ardından Donbass bölgesi referandumla Ukrayna'dan ayrılma kararı aldı.
2011 LİBYA ASKERİ MÜDAHELESİ
ABD, 2011 yılında Libya ordusu ve emniyet güçleriyle çatışan grupları maddi ve askeri anlamda destekledi. Ardından ABD ve NATO Lübnan'da belirlediği uçuşa yasaklı bölgeyi bahane ederek ülkeye askeri müdahalede bulundu. Batı ve ABD karşıtı Libya Lideri Kaddafi, konvoyuna gerçeleştirilen saldırıyla feci şekilde linç edilerek öldürüldü. Günümüzde devam eden Libya iç savaşında petrol bölgelerini kontrol eden cihatcı gruplar mevcut.
2011-2019 SURİYE'YE YAPILAN MÜDAHELELER
Orta Doğu'nun en önemli ülkelerinden olan Suriye'de, Beşar Essad'ın devrilmesi amacıyla ABD, ülkedeki karşıt grupları destekledi. ABD Beşar Esad'ın görevden ayrılmasını istedi, petrol ambargosu uygulandı. Tüm bunlara direnen Beşar Esad ve Suriye Ordusu, geri adım atmadı. ABD Suriye'de "kara gücüm" dediği PKK/PYD'ye 90 binde fazla tır silah gönderdi, ABD'nin diğer terör gruplarını da desteklemesi sonucu Suriye toprakları bölündü. Milyonlarca insan Suriye'yi terk etmek zorunda kaldı. ABD günümüzde de Suriye'nin petrollerini çalmakta, bekçiliğini de PKK/PYD'ye yaptırmakta.
2016 15 TEMMUZ TÜRKİYE'DE ASKERİ DARBE GİRİŞİMİ
Türkiye'nin 2014'den başlayarak Atlantik ve NATO çizgisinden ayrılması savunma sanayisinde gelişmesi, Suriye'de ABD destekli terör örgütü PKK/PYD'nin Doğu Akdeniz'e çıkmasını engellemesi, ülke içerisinde PKK'ya ezici operasyonlar yapması ve Avrasya ülkeleri ile yakınlaşması sonrası Amerika radarını Türkiye'ye çevirdi. ABD-CIA destekli terör örgütü FETÖ 15 Temmuz 2016 akşamı, TSK içerisindeki 'Yurtta Sulh Konseyi' isimli bir grupla Türkiye'de kanlı bir darbe girişiminde bulundu. TSK, emniyet güçleri ve Türk Milletinin iradesi Amerikancı darbe bastırıldı. 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1.491 kişi yaralandı.
2019 VENEZÜELA DEVLET BAŞKANLIĞI KRİZİ
ABD Mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek ve ülkedeki petrol şirketleri üzerinde kontrol sağlamak amacıyla Maduro'ya suikast düzenledi ve Venezüela'ya ekonomik ambargo uyguladı. Türkiye, Rusya İran, Çin ve bazı ülkleler devlet başkanı Maduro'nun yanında oldu. Günümüzde hala ABD Venezüele'ya askeri müdahele ile tehdit ediyor.