AB'den 7 ülkeye mali disiplin süreci

Avrupa Birliği (AB), yüksek bütçe açıkları nedeniyle Fransa, İtalya ve Belçika'nın da aralarında bulunduğu yedi üye ülkeye karşı disiplin süreci başlattı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
AB'den 7 ülkeye mali disiplin süreci

AB Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, üye ülkelerin mali politikalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamında bu ülkeler hakkında "aşırı açık prosedürü" uygulamaya konuldu.

Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya'da aşırı bütçe açıkları tespit edilerek Konseyde kararlar alındı. Açıklamada, tüm üye ülkelerin kamu bütçelerinde disiplin sağlamaları ve aşırı açık vermekten kaçınmaları gerektiği vurgulandı. Hedef, kamu borçlarını düşük seviyelerde tutmak ve yüksek borçları sürdürülebilir seviyelere indirmektir. AB mali kuralları, üye ülkelerin kamu açıklarını ve borçlarını sınırlandırmaktadır.

SONUNDA PARA CEZASI VAR

Bu sınırlar aşıldığında, alınacak tedbirlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve etkin mücadele yapılması gerekiyor. Ancak birçok AB ülkesi mali kurallara uymamakta. Disiplin prosedürü ile aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmaları amaçlanıyor. Mali kurallara uymayan ülkeler, disiplin sürecinin sonunda para cezasına çarptırılabilirler.

AB üyesi ülkeler, 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle bu kuralları askıya almış, uygulama Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji ve enflasyon krizi nedeniyle devam etmişti.

Geçen yıl, İtalya yüzde 7,4, Macaristan yüzde 6,7, Romanya yüzde 6,6, Fransa yüzde 5,5, Polonya yüzde 5,1, Malta ve Slovakya yüzde 4,9, Belçika yüzde 4,4 bütçe açığı vermişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

avrupa birliği ekonomi bütçe açığı