ABD'de ara seçim: Trump zafer ilan etti

ABD ara seçimlerinde ilk sonuçlar gelmeye başladı. Temsilciler Meclisi'nde yarışı Cumhuriyetçiler açık ara önde götürürken, Senato'da yarış başa baş gidiyor. ABD eski Başkanı Donald Trump ise zafer ilan etti.

ABD'de ara seçim: Trump zafer ilan etti

ABD'de Kongre'nin alt ve üst kanatları Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üyeleri seçiliyor. Sandıkların kapanması ile başlayan oy sayım işlemlerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Cumhuriyetçi Parti'nin yarıiı önde götürdüğü görülürken Amerikan CBS kanalının oy dağılımı üzerinden yaptığı öngörüye göre Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde kontrolü alacak.

ABD'de oy sayımı devam eden Kongre ara seçimlerinde, Temsilciler Meclisinde Demokratlar 47, Cumhuriyetçiler 82 sandalye kazandı. ABD'de Senatonun üçte biri olan 35 koltuğu ve Temsilciler Meclisinin ise 435 koltuğunun tamamı için yapılan ara seçimlerde oylar sayılmaya devam ediyor.

Associated Press'in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Temsilciler Meclisi yarışında, Cumhuriyetçiler 82 sandalye kazanırken Demokratlar ise 47 sandalyenin sahibi oldu.

Batı eyaletlerinde sonuçlar henüz gelmeye başlamadı ancak şu ana kadar gelen sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisi yarışında 2 koltuğu Cumhuriyetçilere kaptırdığı görülüyor.

Cumhuriyetçiler ayrıca, daha önce yapılan bazı seçim bölgesi değişikliğinden kaynaklı boş kalan 1 sandalyeyi daha aldı.

Şu anda Demokratların Temsilciler Meclisinde 220 sandalyesi bulunuyor, Cumhuriyetçiler ise 212 sandalyeye sahip, 3 sandalye ise boştu. Temsilciler Meclisinde 218 sandalyesi bulunan parti meclis çoğunluğunu elde ediyor ve tüm komitelerin başkanlarını çoğunluğu elinde bulunduran parti atıyor.

 Demokratların çoğunluğu elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisinin kontrolünü ele almak için Cumhuriyetçilerin 9 sandalyeye ihtiyacı var.

TRUMP'TAN ZAFER İLANI

İlk sonuçların ardından Florida'daki evinde bir kutlama partisinde konuşan Trump, desteklediği adayların büyük bir başarı kazandığını söyledi. Medyanın başarısızlığını umduğunu savunan Trump, destek verdiği 330 adaydan, 224'ünün kazanmasının beklendiğini iddia etti.

donald trump Biden abd seçimleri