AB Dönem Başkanı Orban Rusya'yı ziyaret etti, Atlantik tarafı rahatsız oldu

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Moskova’ya gitti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iki buçuk saat görüştü. Orban’ın Rusya ziyareti Atlantik tarafını rahatsız etti. Açıklamalar peşi sıra geldi.

Kıvanç Özdal Kıvanç Özdal

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Rusya’ya gitti. Orban Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

İki liderin görüşmesi iki buçuk saat sürdü. Orban – Putin görüşmesi Atlantik tarafını rahatsız etti. Açıklamalar art arda geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg  Orban’ın Rusya ziyaretini NATO Zirvesi’nde ele alacaklarını söyledi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur." açıklaması yaptı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (COZEP BOREL) ise "Başbakan Orban, Avrupa Birliği Konseyinden herhangi bir talimat almadı. Bu pozisyon, Avrupa Birliği ile Putin arasındaki resmi temasları kapsamıyor. Dolayısıyla Macaristan Başbakanı, hiçbir şekilde Avrupa Birliği’ni temsil etmiyor."

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Orban, Moskova'yı ziyaret ediyor. Putin, yatıştırılarak durdurulamaz.” ifadelerini kullandı.

Macaristan, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında 6 ayda bir dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığını 1 Temmuz'da devraldı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ilk dış ziyaretini 2 Temmuz’da Ukrayna’ya yaptı ve burada Volodimir Zelenskiy ile görüştü.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

avrupa birliği rusya