Aralıklı oruç ve Alzheimer arasındaki bağlantı şok etti! Diyet yaparken Alzheimer'ı önlemek mümkün mü?
Yeni yapılan bir araştırma araçlı oruç ile Alzheimer arasında hiç tahmin edilmeyen bir bağlantı keşfetti. Aralıklı orucun potansiyel olarak Alzheimer'ı önleyebileceğini ileri süren uzmanlar net bir sonuç elde etmek için araştırma yapmaya devam ediyor.
Aralıklı oruç (intermediate fasting) ibadet etmek için tutulan oruçtan oldukça farklı bir sistem. İngiltere Cambridge Üniversite'nde yapılan araştırmalar sonucunda aralıklı orucun vücutta iltihaplanmayı önleyebileceği ortaya çıktı. Yine de bilim insanları net bir şey söylemek için henüz erken olduğunu belirtiyor.
Enflamasyon, vücudun enfeksiyon veya yaralanmaya karşı verdiği doğal tepkidir. Bununla birlikte, vücudun belirgin bir neden olmaksızın iltihaplı hücre ürettiği kronik iltihaplanma, Alzheimer, Parkinson ve tip 2 diyabet gibi durumlarla ilişkilendiriliyor.
Yapılan deneyde 24 saat boyunca sadece su içen iki kişi izlendi. Bu iki kişi önce 500 kalorilik bir kahvaltı yapıp sonraki 24 saat boyunca su içti. Oruç tutmadan ve tuttuktan sonraki kan değerleri ölçüldü.
Sonuçlar enerji depolayan hücreler arasında bilgi ileten bir lipidin arttığını gösterirken yemek yedikten sonra ise bu seviyeler düştü.
Laboratuvar testleri, daha yüksek araşidonik asit seviyelerinin, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla büyük ölçüde bağlantılı bir inflamatuar hücre olan NLRP3 inflamatuar hücresinin aktivitesini azalttığını ortaya çıkardı. Ancak uzmanlar yine de kesin sonuçlar için daha uzun vadeli araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.
ARALIKLI ORUÇ NEDİR?
Aralıklı oruç, düzenli bir programda oruç tutma ve yemek yeme arasında geçiş yapan, ne zaman yenmesi gerektiğine odaklanan bir beslenme planıdır. Dolayısı ile aralıklı oruç, ne zaman yemek yenilmesi ne zaman oruç tutulması gerektiğine odaklanan ve bunun için ilgili zaman aralıklarını seçen bir diyet programıdır. Bu yolda en yaygın uygulanan aralıklı oruç diyeti 16 saat aç kalıp kalan 8 saatin belirli aralıklarında yemek yemektir.
Aralıklı oruçta açlık zamanı kişinin yaşam tarzına, alışkanlıklarına ve varsa hastalıklarına göre değişir. Aralıklı oruç diyetinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için uzman diyetisyen kontrolünde yapılması önerilir.
Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmez, su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvıların tüketilmesi önerilir çünkü aralıklı oruç diyetinde gıda tüketiminin yanı sıra yeterli sıvı alımı da önemlidir. Plana bağlı kalarak uygulanan aralıklı oruç diyetinin en önemli faydası kilo verdirip vücuttaki inflamasyonu azaltmasıdır.
KİMLER ARALIKLI ORUÇ TUTABİLİR? KİMLER ARALIKLI ORUÇ DENEMEMELİ?
Vücut kitle indeksi (VKİ) 20'nin altında olan kişiler ve karaciğeri, böbreği, hipoglisemiyi etkileyen hastalıklar gibi kronik sorunlar veya metabolik rahatsızlıklardan muzdarip olanlarla birlikte 18 yaş altı çocuklar, yeme bozukluğu olanlar, ayrıca hamile ve emziren kadınların aralıklı oruç diyeti yapmaları önerilmez.
Tip 2 diyabet, düşük tansiyon hastaları veya ürik asiti yüksek olanlar aralıklı orucu doktor kontrolünde yapmalıdır. Bu diyeti kilo kaybetmek için yapmak isteyenlerin diyete başlamadan önce beslenme ve metabolik durum değerlendirmesi için bir uzmana başvurmasında fayda vardır.