Türkiye ile Şam yakınlaşıyor: ABD ve PKK panikte

Ankara-Şam arasındaki yakınlaşması ABD ve PKK'da paniğe neden oldu. YPG/PKK bir bildiri yayınlayarak "Ankara Şam uzlaşısının Suriye'yi böleceğini" iddia etti. ABD ise ÖSO komutanlarına PKK'ya katılma teklifi yaptı. Irak'taki PKK'lılar da NATO'ya mektup göndererek "acil yardım" talep etti.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Türkiye ile Şam yakınlaşıyor: ABD ve PKK panikte

Türkiye-Suriye normalleşmesi ABD ve PKK'da paniğe neden oldu.

ABD desteğiyle bölgede varlığını sürdürmeye çalışan PKK karşı propagandaya başladı. Milli Gazetenin haberine göre PKK'nın kuruluşu Suriye Demokratik Konseyi içindeki 33 grup karşı bir bildiri yayınladı.

Bildire, Ankara Şam uzlaşının Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye sokacağı öne sürüldü. Bildiride, "Ankara’nın Şam ile uzlaşması sonrası Türkiye kontrol ettiği bölgelere tamamen yerleşecek ve oraları Suriye’den koparacak" ifadelerine yer verildi.

PKK karşı propaganda yaparken ABD de ÖSO'yu Türkiye'den koparma gayretine girişti. ABD'li yetkililer ÖSO'ya "PKK'ya katılın" teklifi yaptı. Türkiye Gazetesinin haberine göre ÖSO'ya SDG'ye katılmaları halinde en düşük savaşçı maaşının 800 dolar olacağı vaadedildi.

Gazeteye konuşan Suriye Muhalif Ordusu Komutanı "Bize açıkça SDG ile birleşin ve Türkleri bölgeden çıkarın. Sonrasında da Cerablus’tan Lazkiye ve Halep-Hama dâhil sizin kontrolünüze verilecek’ teklifleri yapılıyor. Aksi durumda ‘Esad’a teslim edileceksiniz’ diye korkutuyorlar" dedi.

Irak'ın kuzeyindeki PKK da NATO'dan da acil yardım istedi. PKK'nın örgütü Kürdistan Ulusal Kongresi, ABD, NATO, BM ve AB liderlerine "acil" çağrısıyla mektup gönderdi.

Mektupta, Türkiye’nin Irak’ta işgalci olduğunu öne sürüldü, Türkiye'ye müdahale edilmesi istendi.

"Kürdistan’da şu an uygulanan savaş stratejisi tüm Ortadoğu’yu ve dünyayı ilgilendirmektedir. Ortadoğu’nun da küresel siyaset açısından belirleyici olması nedeniyle Türk devletinin bu işgalciliği küresel siyaseti de doğrudan etkileyecektir." denildi.

türkiye suriye abd pkk