Pençe Kılıç Hava Harekatında ABD deşifresi: Harekat bir gün öne çekildi

Türk Ordusunun “Pençe Kılıç Hava Harekatı”nı 1 gün öne çektiği ortaya çıktı. Harekat planındaki değişikliğin Amerika Birleşik Devletleri’nin harekatı deşifre etmesi olduğu belirtildi.

ABD, Türk Ordusunun Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD terör örgütüne yönelik yaptığı kapsamlı harekâtı önceden deşifre etti. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri, “Pençe Kılıç Hava Harekatı”nı 1 gün öne çekti.

Haber Yeni Şafak Gazetesi’nde yayımlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri hava harekatını pazar gecesi yapacaktı. Harekât ile ilgili ABD bilgilendirdi. Washington yönetimi ise harekâtı deşifre edince Türk Ordusu Pençe Kılıç Hava Harekatı’nı 1 gün önce yaptı.

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu, 25 Kasım günü Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi ve Irak'ın kuzeyinde askeri harekât düzenleyebileceğini belirterek vatandaşlarına uyarı yayımladı. Açıklamada “ABD hükümeti, ABD vatandaşlarına bu bölgelerden uzak durmalarını şiddetle tavsiye etmeye devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri, operasyonu deşifre ederken Suriye’nin meşru Beşar Esad yönetimi ile Rusya, Türkiye’nin Suriye hava sahasında PKK/PYD’ye harekat yapmasına karşı çıkmadı. Pençe Kılıç Hava Harekatı’nda Ankara-Moskova arasında bir koordinasyon olduğu mesajı da verildi.

Harekattan hemen önce de Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkiler hakkında konuştu. Ülkesindeki aydınlarla bir araya gelen Esad, bir an önce Türkiye ile masaya oturulmasının önemli olduğunu belirtti.

Pençe Kılıç Hava Harekâtı türk ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri beşar esad pkk pyd