Mısır'ın yetki alanı kararı Atina'yı şaşırttı: Türkiye Libya Hattı detayı

Mısır’ın deniz yetki alanı kararı Atina’yı şaşırttı. Cumhurbaşkanı Sisi'nin imzasıyla, Libya deniz sınırında Münhasır Ekonomik Bölgesini tek taraflı olarak çizen bir kararname yayınladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi’nin imzasıyla, 13 Aralık'ta ülkesinin Libya ile deniz alanını sınırlandıran bir kararname yayınlandı. Çok sayıda Yunan yorumcu, bu kararın Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarını Sınırlandırma Mutabakatını kesin olarak çöpe attığını iddia etti. Koordinatların ortaya çıkmasıyla birlikte, Mısır'ın deniz yan sınırının Türkiye-Libya hattına temas etmediği görüldü.

TÜRK DEGS'TEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, şunları kaydetti:

- Bu hat hesaplarımıza göre Türkiye-Libya MEB Antlaşması hattı sınırına müdahale etmemektedir. Ancak Mısır, kuzeydoğu istikametinde olması gereken yan sınır çizgisini kuzeye doğru alarak Libya’nın 6 bin 854 kilometrekarelik deniz alanını işgal etmiştir.

"ACELECİ DAVRANILDI"

Emekli Yunan Amiral Stelios Fenekos da, ünlü askeri dergi Militaire'e yazdığı bir özeleştiri yazısında, hata yaptıklarını kabul etti:

- Mısır'ın 'Türkiye-Libya mutabakatını bozduğu' sonucuna varmak için muhtemelen çok aceleci davranıldı. Mısır'a düzülen tüm methiyeler, aslında kararnamedeki koordinatları ve haritayı görmeden yapıldı. Maalesef basınımız da bu yargıyı körükledi. Ancak Mısır'ın deniz sınırının Türkiye-Libya mutabakatı ile bir ilgisi bulunmuyor. Bu kararnamenin, Türk-Libya hattını geçersiz kılmak amacıyla değil, öncelikle yeni hidrokarbon rezervleri bulma beklentisi ile ilan edildiğini düşünüyorum.
mısır yunanistan Deniz Yetki Alanı libya