G20 Liderler Zirvesi'nde dikkat çeken "MIKTA" nedir

MIKTA; Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformudur.

G20 Liderler Zirvesi'nde dikkat çeken "MIKTA" nedir

5 Eylül 2013 tarihinde 68. BM Genel Kurulu genel görüşmeleri marjında hayata geçirilen MIKTA’nın ilk Dışişleri Bakanları toplantısı da anılan tarihte düzenlenmiştir. MIKTA hayata geçirildiği günden bu yana mutad olarak Dışişleri Bakanları düzeyinde yılda üç kez toplanmaktadır. MIKTA’nın sekretaryası bulunmamakta olup, MIKTA toplantılarının koordinasyonu her yıl rotasyon uygulamasıyla seçilen MIKTA Dönem Başkanı ülke tarafından sağlanmaktadır.

2022 yılında MIKTA Dönem Başkanlığı Avustralya tarafından Türkiye’ye devredilmiştir. Türkiye'nin MIKTA Başkanlığı küresel sağlık, etkin göç yönetimi ve gıda güvenliğidir.

MIKTA’ya dâhil beş ülkenin tümü G20 üyesi olup, demokratik ve çoğulcu sisteme sahip açık ekonomilerdir. Bölgelerinde etkin birer aktör olan beş ülke, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmakta, uluslararası sorunlar karşısında çoğunlukla benzer ve yapıcı yaklaşımlar izlemektedir.

MIKTA ülkeleri, G20 ve diğer önde gelen uluslararası örgütlerle daha yakın işbirliği ve eşgüdüm içinde bulunmayı ve üye ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu çerçevede, MIKTA ülkeleri Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve OECD nezdindeki Daimi Temsilcilikleri başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde Büyükelçiler/Daimi Temsilciler düzeyinde çalışma toplantıları düzenlemekte, küresel meselelere ilişkin pek çok konuda ortak açıklamalar yayımlamaktadır.

G20 Liderler Zirvesi erdoğan meksika avustralya endonezya