İsrail'e atanan Büyükelçi güven mektubunu nerede sunacak: Kudüs mü, Tel -Aviv mi?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlık faaliyetlerini içeren 'Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. Çavuşoğlu, Ulusal Kanal'ın İsrail Büyükelçimiz güven mektubunu Kudüs'te mi, Tel -Aviv'de mi? sunacak sorusuna, "Nerede kabul ederlerse orada sunacak" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Gazete ve Televizyonların Ankara temsilcileri ve diplomasi muhabirleri ile bakanlığın 'Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda buluştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri bakanı, yeni bir dünya düzeninin doğum sancılarının yaşandığı bir süreçten geçildiğini söyledi.

Bir yanda, çok kutupluluk olarak adlandırdığımız bir küresel dönüşüm süreci var. Diğer yanda, ABD-Çin ayrışması ve Batı’ya karşı Çin-Rusya yakınlaşması ile “gevşek bir çift kutuplu sistem” ihtimali sözkonusu. 

- Yeniden Asya Girişimimizi 1000’in üzerinde somut eylem unsuruyla yürütüyoruz." diyen Dışişleri Bakanı, NATO ve ABD ile ilişkilerde bütün engellemelere rağmen mesafe kazandırıldığını söyledi.
- ABD’yle ilişkilerde, PKK-PYD-YPG’ye Suriye’de verilen destek, FETÖ, CAATSA yaptırımları gibi anlaşmazlıklara ve Türkiye düşmanı lobilerin çabalarına rağmen, 2022’de mesafe aldık. Bu ortamda diplomatik inisiyatif üstünlüğüyle “ilkeli ve aktif bir denge politikası” izliyoruz.

Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Yakup Aslan'ın "İsrail Büyükelçimiz güven mektubunu Kudüs'te mi? Tel Aviv'de mi sunacak?" sorusuna yanıt veren Dışişleri bakanı, "Nerede kabul edeceklerse orada sunacak." dedi.

Çavuşoğlu, Yunan basınında özellikle Girit’in çevresinde karasularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere de tepki gösterdi.

"Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege’de 1 mil dahi karasuyu genişlemesine izin vermeyiz." diyen Çavuşoğlu, “Casus Belli” uyarısı yaptı.

Mevlüt Çavuşoğlu israil Tel Aviv