Güney Kafkasya Toplantısında İş Birliğini Geliştirme Mesajı
İran’daki “Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu" toplantısında iş birliklerini geliştirme kararlılığı vurgulandı. Ortak bildiride, anlaşmazlıkların barışçıl yolla çözülmesi ve komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı çağrısı yapıldı.
Güney Kafkasya’nın huzuru için 5 ülke bir masa etrafında toplandı. Bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi vurgulandı. Türkiye, İran, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.
Azerbaycan’ın 2’inci Karabağ zaferi sonrası gündeme gelen 3+3 mekanizmasının güçlendirilmesi için çalışmalar sürüyor. İlki 2021 yılında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Rusya’da yapılan mekanizmanın ikinci toplantısı dışişleri bakanları seviyesinde oldu. "Güney Kafkasya'da barış, işbirliği ve kalkınma zamanı" ana sloganıyla yapılan toplantıda 9 maddeli ortak bildiri yayınlandı.
Bir Sonraki Toplantının Adresi Türkiye Olacak
Bildiride, bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılmasının kararlaştırıldığını kaydedildi. Toplantılara katılmayan Gürcistan’a 3+3 mekanizmasına dahil olması için çağrı yapıldı.
Ortak metinde, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümlenmesine, siyasi bağımsızlığa, toprak bütünlüğü ile insan haklarına saygı konularına vurgu yapıldı. Aynı zamanda, karşılıklı güvenin, ulusların refahının ve bölgenin istikrarının güçlendirilmesinde ekonomik işbirliğinin olumlu rolü ifade edildi.
Eğitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanlarında kültürel işbirliğinin ve ortak projelerin uygulanmasının önemine de değinilen bildiride, ikili ve çok taraflı etkileşimlerin güçlendirileceği not edildi.
Bildiri maddelerinden biri de Filistin’e ayrıldı. Gazze'deki durumun 3+3 toplantısında görüşüldüğü ve masum sivillerin hedef alınmasına derhal son verilmesi gerektiği bildirildi.
Reisi'den Bölge Dışı Aktörler Uyarısı!
Diğer yandan, 5’li zirvesinin yanı sıra İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile ayrı ayrı görüştü. Reisi bu görüşmelerde İran’ın bölge ülkelerin toprak bütünlüğünü kendi toprak bütünlüğü olarak gördüklerini vurguladı.
Dışarıdan müdahalenin bölgesel barış ve istikrara zarar verdiği değerlendirmesinde bulunan Reisi, İsrail ve ABD’nin bölge ülkelerinin gerçek dostu olmayacağını kaydetti.
5’li ve ikili görüşmeler bittikten sonra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bir basın toplantısı düzenledi. Bir yanda Güney Kafkasya meselesiyle ilgilendiklerini kaydeden Abdullahiyan, Filistin’deki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini hatırlattı. İranlı bakan, 3+3 toplantısında Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlarının Filistin konusunda güçlü ve net bir duruş sergilediğini kaydetti.
ABD’nin İran’a iki mesaj gönderdiğini de açıklayan Abdullahiyan, “Mesajın ilkinde 'Biz savaşı genişletmek istemiyoruz' dediler. İkincisinde İran'dan itidalli olmasını istediler.” dedi. Abdullahiyan, “ABD savaşı genişletmek veya büyütmek istemediğini iddia ediyor ancak diğer yandan gönderdiği silahlarla Gazze'deki saldırıları destekliğini ispat etti.” ifadelerini kullandı.