Dünya Türkiye'ye yardım için seferber oldu

Türkiye’nin güneydoğusunu vuran iki depremin ardından, Rusya ve Çin başta olmak üzere 70’den fazla ülke yardıma koştu. Binlerce yabancı arama-kurtarma ekibi, enkaz alanlarında depremzedelere ulaşmak için zamana karşı yarış veriyor.

Dünya Türkiye'ye yardım için seferber oldu

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından dünya Türkiye için seferber oldu. Birçok ülkeden arama kurtarma ekipleri, teknik ekipmanlar ve yardım malzemeleri Türkiye'ye geliyor.

70’den fazla ülke, yardım teklifinde bulundu. Halihazırda 15’ten fazla ülkeden 4 bine yakın yabancı personel, enkaz alanlarında görev yapıyor. Bu sayı her geçen saat, yeni ekipleri taşıyan uçakların inmesiyle artıyor.

Çin'den gelen 2 grup toplam 90 kişilik arama kurtarma ekibi, Hatay’da görev yapıyor. Çin’den 50 kişilik bir başka ekip de yolda..

Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı, Türkiye’ye, 111 milyon liraya karşılık gelen 40 milyon Yuanlık acil yardım sağladı. Çin Kızılhaç Derneği de 200 bin dolarlık yardım yaptı.

Rusya, deprem bölgesine 100 kişilik kurtarma ekibi ile 40 sağlık uzmanı gönderdi. Moskova ayrıca, bölgeye sahra hastaneleri ulaştırdı. Rusya’dan gelen ekipler, Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.

Deprem bölgesinde 400’den fazla Azerbaycanlı personel görev yapıyor. Kahramanmaraş’ta görev yapan Azerbaycanlı ekipler, enkaz altında kalan şu ana kadar 3'ü çocuk 16 kişiyi kurtardı.

İran, deprem bölgesine çadır ve gıda yardımı yaptı. İran'dan arama kurtarma ekipleri de yolda...

Polonya ve Yunanistan'dan gelen ekipler, Adıyaman ve Hatay'da 3 kişiyi enkaz altından çıkardı. Polonyalı ekipler, 76 uzman itfaiyeci ve 8 arama kurtarma köpeği ile Adıyaman’da 10 farklı alanda görev yapıyor. Polonya’dan bir madenci grubunun da gün içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Cezayirli 86 kişilik kurtarma ekibi, Adıyaman'da enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen kurtarma timi, Adıyaman'da bir anne ve 2 çocuğunu enkaz altından kurtardı.

Hindistan'dan ilk etapta 47 kişilik arama kurtarma ekibi gelmişti. 89 kişilik tıbbi uzman ekibi ile yardım malzemesi taşıyan iki uçak daha bölgeye ulaştı.

Pakistan’dan arama kurtarma ekipleri ile tonlarca yardım malzemesi de bölgeye deprem bölgesine intikal etti. Pakistan’ın ikinci yardım uçağının gün içinde Adana’ya ulaşması bekleniyor. Pakistan’da Bakanlar Kurulu üyeleri, bir aylık maaşlarını Türkiye’deki depremzedelere bağışladı.

Lübnan, Libya, İsrail ve Meksika’dan arama kurtarma timleri deprem bölgesinde çalışmalara başladı. Bu ülkelerden gelen personele çok sayıda arama kurtarma köpeği de eşlik ediyor.

Avrupa Birliği’nin Sivil Koruma Mekanizması kapsamında 1155 arama kurtarma personeli çalışmalara katılıyor. Ekipte Fransa’dan Yunanistan ve Hollanda’ya 19 ülkeden personel yer alıyor.

ABD’den 158 personel ve 12 uzman köpekten oluşan iki ayrı ekip, 77 ton Yardım malzemesiyle birlikte Türkiye’ye gönderildi.

deprem pakistan lübnan