Dışişleri'nden GKRY'ye hidrokarbon tepkisi: ''İznimiz olmadan arama faaliyeti söz konusu değil''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon faaliyetlerini sürdürmesine tepki gösterdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerine devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, yazılı bir açıklama yaptı. Bilgiç, “Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızda hiçbir ülkenin, şirketin veya geminin iznimiz olmadan hidrokarbon arama-çıkarma faaliyetinde bulunması söz konusu değildir” dedi.

Bakanlık Sözcüsü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın bu konudaki açıklamasına tam destek verdiklerini söyledi. Tanju Bilgiç, GKRY’nin bu faaliyetlerinin Ada’nın tüm doğal kaynaklarının ortak sahibi olan KKTC’nin izni alınmadan tek taraflı olarak sürdürüldüğünü belirtti. Bilgiç, “Kıbrıs Türklerinin haklarını ihlal etmekte, Doğu Akdeniz’de gerginliği arttırmakta, barış ve istikrarı tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

”KKTC’NİN HAKLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Cumhurbaşkanı’nın hidrokarbon iş birliği önerisini de hatırlattı. Türkiye’nin KKTC’nin haklarını korumaya devam edeceğinin altını çizdi:

- Sayın Cumhurbaşkanımızın Doğu Akdeniz konferansı düzenlenmesi yönündeki 2020 önerisi ile KKTC’nin hidrokarbon kaynakları konusunda GKRY tarafına yaptığı dört işbirliği önerisi hala masada iken Doğu Akdeniz’de gerginliğin bu şekilde tırmandırılmasının hiçbir tarafın yararına olmayacağını, hem bölge ülkelerine, hem de Kıbrıs Rum kesiminin arkasına saklandığı üçüncü taraflara hatırlatmak isteriz. Ülkemiz Doğu Akdeniz’de hem kendi hem de KKTC’nin haklarını kararlılıkla korumaya devam edecek, KKTC'nin de önümüzdeki dönemde yapacağı hidrokarbon faaliyetlerine desteğini sürdürecektir.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti dışişleri bakanlığı