"KKTC için başkasından icazet almayız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile bir araya geldi. Görüşme sonrası mevkidaşlar gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'na KKTC'nin gözlemci üye olarak katılması ile ilgili gelen soruya çok net bir şekilde cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile ''Türkiye-Meksika İki Uluslu Üst Düzey Komisyonu’nun II. Toplantısı''nda bir araya geldi. Ortak basın açıklamasında Çavuşoğlu'na Türk Devletleri Teşkilatı'na KKTC'nin gözlemci üye olarak katılmasını eleştiren AB ve ABD tepkisi soruldu. Bakan Çavuşoğlu "ABD ve AB'den icazet alacak değiliz" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu KKTC sorusuna tam cevabı şu şekilde:

"Tepki gösteren AB'ye cevabımız şudur; önce dürüst olun, 2004 yılında Annan Planı'nı Rum tarafı reddettikten sonra Kıbrıs Türkleri üzerindeki kısıtlamaları kaldıracaklarına dair karar aldılar, bunu uygulayın. Karar aldı; ama uygulamadı, 18 yıl önce. Önce sözünde dursunlar, dürüst olsunlar. AB'nin ne hakkı var ki Türk Devletleri Teşkilatı'na müdahale etsin. ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs konusunda dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Ayrıca biz ABD'den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı, Türk baharı başladı. KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına üye olması, bu anlamda bir filizin daha yükseldiğini söyleyebiliriz. Özellikle AB'nin, Türk Devletleri Teşkilatı üyelerine baskı yaptığını, hatta tehdit ettiğini de gördük. Ama şunu unutmasınlar artık ABD veya AB kim olursa olsun, bu tür tehditlere boyun eğmeyen bir Türk dünyası var. Türk dünyasının birliği bölgenin istikrarı bakımından, barış bakımından önemli. Gelin iş birliği yapalım, tehdidi bırakın, kabadayılığı bir kenarı bırakın, bunlar artık Türk dünyasında sökmüyor. Tehditleriniz de işe yaramadı, gereken adımlar atıldı, bu bir başlangıç. Adım adım dahası da gelecek" 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu KKTC KKTC tanınması kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti