Çavuşoğlu: "ABD Suriye ile normalleşmemize karşı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını söyledi. Çavuşoğlu'nun gündeminde geciktikçe Türkiye'ye zarar veren Erdoğan-Esad görüşmesi de vardı.

Suriye ile normalleşme adımları gündemde yerini koruyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü uçakta gazetecilerin Moskova'da Rusya ve Suriye Savunma Bakanları arasındaki 3'lü görüşmeyle ilgili sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı, “Dışişleri bakanları toplantısı Ocak ayının ikinci yarısında olacak” açıklamasını yaptı.

ABD NORMALLEŞMEYE KARŞI MI?

Çavuşoğlu, ABD'nin terör örgütü YPG ile mücadelede herhangi bir öneriyle gelmediğinin altını çizdi. ABD'nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını söyledi:

- Gelmesine de gerek yok. Zaten 2019 mutabakatımız var. Ortak Açıklamamız var, onun yükümlülüklerini yerine getirsin yeter. ABD'den bize "bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor" diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz.

Çavuşoğlu, geciken Erdoğan-Esad görüşmesinin seçim öncesi olup olmayacağına ilişkin soruya da yanıt verdi. “Önce istihbarat ve Savunma Bakanları, sonra Dışişleri bakanları, sonra liderler düzeyinde görüşme olur. Önce biz bir görüşelim, sonra bu değerlendirilir” sözlerini kullandı.

”MUHALEFETE RAĞMEN ADIM ATIYORUZ”

Dışişleri Bakanı, Suriye muhalefeti temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldiklerini de kaydetti. “Muhalefete rağmen normalleşme olmaz, bu süreç onların hilafına değil” ifadesini kullandı:

- Önümüzdeki süreçte, rejimle siyasi düzeyde yapacağımız görüşmelerden önce muhalefet ile görüş alışverişinde bulunacağız. Muhalefetin aynı zamanda garantörüyüz. Dolayısıyla biz muhalefete rağmen bir adım atmıyoruz. Bu süreç, onların hilafına değil.
suriye türkiye rusya Amerika Birleşik Devletleri Mevlüt Çavuşoğlu