Çavuşoğlu'ndan Suriye sınır kapısı açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deprem nedeniyle Suriye’ye yapılan uluslararası yardımlar için Türkiye’nin hava sahasını açtığını açıkladı.

Türkiye’de 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 depremler komşumuz Suriye’de de kayıplara neden oldu. Uluslararası toplumun Suriye’ye insani yardım yapabilmesi için Türkiye’deki sınır kapıları yeniden gündeme geldi.

Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriye tarafındaki yol ve köprüler de depremden hasar gördü. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in insani yardım TIR’larının Suriye’ye sevki yavaşladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kilis’teki Öncüpınar ve Çobanbey Sınır Kapılarının insani yardım geçişine açık olduğunu söyledi.

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ile ortan basın toplantısında konuşan Çavışoğlu, Türkiye’nin insani yardımlar için hava sahasını açtığını belirtti.

Dışişleri Bakanı, sosyal medyada “PKK/YPG’ye sınır kapısı açılıyor”, “açılan kapılardan Suriyeliler Türkiye’ye göç edecek” iddialarına da yanıt verdi. “iddialar iyi niyetli değil” dedi.

Türkiye 2013’te Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu olmaksızın Suriye sınır kapılarını kapattı. İnsani yardım için sadece Cilvegözü Sınır Kapısı açık tutuluyor. Türkiye alternatif olarak önerdiği Öncüpınar, Çobanbey sınır kapılarının karşısındaki gümrüğü ve toprakları Suriye’nin meşru yönetimi kontrol etmiyor. Cilvegözü sınır Kapısı’nda da durum farklı değil.

Birleşmiş Milletler’in insani yardımları Türkiye’nin kontrolündeki Suriye Milli Ordusu adı altındaki yapılanmanın hakimiyetindeki sahadan geçerek Esad yönetimi kontrolündeki topraklara ulaşıyor. Oysa Yayladağı Sınır Kapısı açılmış olsa yardımlar doğrudan Suriye Arap Cumhuriyeti’ne yapılabilecek. Ve Türkiye Suriye yakınlaşmasında da önemli bir adım daha atılmış olacak.

suriye Mevlüt Çavuşoğlu