Çavuşoğlu'ndan Belçika'ya PKK tepkisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib' e PKK'nın Belçika'da düzenlediği gösteriler üzerinden tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Sizden beklentimiz Belçika’da PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ’i Ankara’da ağırladı. Önce baş başa görüşen mevkidaşlar, ortak basın toplantısı yaptı. Belçika Dışişleri Bakanı’na Çavuşoğlu, PKK tepkisi gösterdi:

- Müttefikimiz Belçika'da maalesef PKK faaliyetleri var. Bugün bu bilgileri mevkidaşımla görüştüm. Terör örgütlerinin Belçika'yı bir merkez olarak kullanması engellenmeli. Dayanışma içinde olmalıyız.

Çavuşoğlu, yanıtında PKK'nın Belçika'da düzenlediği gösterilere dikkat çekti. Türkiye’nin terörle mücadelede Belçika’dan beklentisi olduğunu söyledi:

- Daha dün büyükelçiliğimiz önünde terörist başının posterlerinin kullanıldığı gösteriler oldu. DAEŞ nasıl Belçika'da paçavralarını kullanamıyorsa PKK da kullanamamalı. Terörle mücadele konusunda daha samimi olmalıyız. Sizden beklentimiz Belçika’da PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz.

 Belçikalı Bakan Lahbib’ten Bakan Çavuşoğlu'nun tepkisine karşılık geldi:

- Türkiye'nin komşu ülkelerdeki operasyonların üzücü sonuçlar çıkarabileceğinden endişeleniyoruz. Belçika'daki PKK varlığının farkındayız. Soruşturma başlatıldı, gösteri yapma özgürlüğü ile sonuçlandı. Sizin elinizde ek bilgi varsa bunları almaktan memnun oluruz

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib, Türkiye’deki seçimlerle ilgili uyarı da yaptı. Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelecek seçimlerle ilgili uyarı yapmanızı ben çok yadırgardım” dedi:

- Türkiye'deki seçimler her zaman şeffaftır. Uluslararası kuruluşlar her zaman gözlemler. Her zaman halkın iradesi sandığa yansır. Hükümetler halkın tercihi ile gelir, halkın tercihi ile gider. Bize darbe girişimleri de oldu. Antidemokratik her şeye karşı güçlü duruyoruz.

Dışişleri Bakanı, Avrupa’da artan ırkçılığa karşı Belçika’dan ciddi tedbirler almasını da istedi:

- Avrupa'da artan ırkçılık ve İslam düşmanlığından Belçika'daki vatandaşlarımız da etkileniyor. Belçika yönetiminden ciddi tedbirler almasını bekliyoruz. Türk toplumunu ilgilendiren konuda Belçika ile iş birliği yapmak istiyoruz.

Mevlüt Çavuşoğlu, Belçikalı mevkidaşından önce ise Malta Dışişleri Bakanı Ian Borg ile görüştü.

Belçika Mevlüt Çavuşoğlu pkk