Çavuşoğlu'ndan AB ve ABD'ye Kıbrıs tepkisi: ''Yunanistan'ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üyeliğine karşı çıkan AB ve ABD’ye tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "KKTC'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ABD ve Avrupa Birliği’ne tepki geldi. Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üyeliğine karşı çıkılmasıyla ilgili “İcazet alacak değiliz” dedi:

- KKTC'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz. ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs'ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan'ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı şekilde biz, ABD'den de icazet alacak değiliz.

 Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile ortak basın toplantısında tahıl koridoruyla ilgili de konuştu. Tahıl anlaşmasının 120 günlüğüne uzatılmasına değinen Çavuşoğlu, Rus tahıl ve gübresinin ihracatı önündeki engellerin kaldırılmasının bir süredir masada olduğunu belirtti:

- Rusya'nın tahıl ihracatının engellerinin kaldırılması da masadaydı. İkincisi de Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde özellikle ihtiyaç sahibi ülkelere gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de anlaşmada olduğu gibi karşılanması gerektiğini söylüyoruz.
kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti tahıl koridoru