Boğaziçi Üniversitesi'nde Avrasya Sempozyumu

Boğaziçi Üniversitesi tarihi bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Boğaziçi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nın birlikte düzenlediği Avrasya Sempozyumu'na Türkiye'den ve dünyadan önemli isimler katılacak.

Boğaziçi Üniversitesi'nde Avrasya Sempozyumu

Boğaziçi Üniversitesi Avrasya'nın önde gelen düşünürlerini ağırlayacak.  Boğaziçi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK) ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı (ATAM) Cumhuriyetin 100. yılına Avrasya Sempozyumu ile giriyor.

Sempozyuma Türkiye ve Rusya’dan konuşmacılar katılacak. Uluslararası Avrasya Araştırmaları Sempozyumu'nda, başta Türkiye ve Rusya olmak üzere Avrasya coğrafyasının öncü ülkelerinin dünden bugüne gelen tarihsel ve jeopolitik konumuna dair tahlillerin yanı sıra Avrasya ülkeleri arasındaki işbirliğinin geleceğine ilişkin değerlendirmeler yapılacak.

BÖLGENİN GÖZÜNDEN BİLİMSEL BAKIŞ

Güney Yerleşkesi Albert Long Hall salonunda, 30 Aralık Cuma günü saat 10.00’da başlayacak sempozyumun konuşmacılarından Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek, Birinci Uluslararası Avrasya Sempozyumu’na dair şu sözleri kaydetti:

- Artık Batı merkezleri dahi çok kutuplu bir dünya olgusunu kabul ediyor. Çok kutuplu dünyanın kalbinin attığı coğrafya ise Avrasya. Hem siyasal, hem ekonomik, hem askeri, hem kültürel, hem de medeniyet anlamında Avrasya dünyanın öncü ve itici gücü konumunda.

Avrasya’nın dinamiklerini doğru anlamak için bölgeye Batı gözlükleriyle değil o bölgenin kaynaklarından beslenerek bakılması gerektiğini söyleyen Perinçek, "Bu sempozyum, yalnızca başlığı, bileşenleri anlamında değil içeriği ve uluslararası konukları açısından da büyük önem taşıyor.” diye konuştu. Perinçek, ADK'nın Avrasya’nın iç dinamiklerine dair bilimsel bir çalışma yaptığını belirterek alana ilgi duyan başta bilim insanları olmak üzere tüm öğrencileri sempozyuma davet etti.

AVRASYA’YA DAİR HER ŞEY BU SEMPOZYUMDA

Etkinliği düzenleyen Atatürkçü Düşünce Kulübünün Başkanı Gökalp Erbaş, “2022 yılını tüm Türkiye’de yankı uyandıracak bir etkinlikle tamamlıyoruz. İlber Ortaylı'dan Semih Koray'a, Alexander Kutov'dan Dmitry Ovsjannikov'a kadar dokuz bilim insanının katılacağı Uluslararası Avrasya Araştırmaları Sempozyumu ile 2000'li yılların başından itibaren Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin yükselişi; tarihi, coğrafi, kültürel, ekonomik ve siyasi noktaları konuşacağız." dedi.

Sempozyumda konuşulacak konularla ilgili Erbaş sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin Avrasya'daki konumu, Avrupa ve Asya'da kilit bir rol üstlenmesini gerektiriyor. Türkiye, özellikle Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Abhazya gibi ülkelerle ve diğer Türk devletleriyle ilişkilerin baş aktörü. ABD emperyalizmi ile mücadele eden Türkiye'nin, bahsettiğimiz yükselen Avrasya ülkelerinden biri olduğunu kulüp olarak da görüyoruz.”

"TEHDİTLER ORTAK, İŞBİRLİĞİ HAYATİ"

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Emre Özgün, sempozyumla ilgili şu ifadeleri kullandı:

- Türk-Rus ilişkilerinin çok boyutlu biçimde hızla geliştiği bir dönemdeyiz. FETÖ sabotajlarına rağmen güvenlik, enerji ve ekonomide ciddi bir mesafe kat ettik. Fakat şartlar, iki ülkenin ortaklığını stratejik müttefiklik düzeyine yükseltmesini gerektiriyor. ABD ve Atlantik güçleri, Avrasya'ya yerleşmek için bölgemizde savaş ve kargaşa çıkarıyor. İki Avrasya ülkesine KKTC, Kırım ve Donbas ve Suriye-Irak'ın kuzeyi üzerinden meydan okuyor. Karadeniz, Adalar Denizi, Doğu Akdeniz'de yani Mavi Vatanımızda ve sınırlarımızdaki meydan okumalar, tek başımıza göğüsleyebileceğimiz ölçekte değil. Avrasya Sempozyumu, bu gerçekleri görerek Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesine yarayan çok anlamlı bir kamu diplomasisi örneği. Etkinliğe katılacak değerli Türk ve Rus uzmanların özgün katkıları, başta siyaset yapıcılar olmak üzere diplomasinin, akademinin, medyanın ve kamuoyunun bu konuda bilinçlenerek daha fazla sorumluluk almasını sağlayacaktır.

SEMPOZYUMUN KONUŞMACILARI

Prof. Dr. İlber Ortaylı/ Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi- Sanayileşme, köylülük ve siyasi tavırlar açısından Osmanlı örneği ile Rusya örneği üzerine açıklamalar.

Prof. Dr. Semih Koray/ Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi- Çok kutuplu dünya düzeninde Avrasya ülkelerinin rolü ve gelecek konjonktür

Prof. Dr. Alexander Kotov/ Saint Petersburg Üniversitesi Öğretim Üyesi- Panslavizm ve Türkiye arasında bocalayan Rus bakışı

Prof. Dr. Kirill Nazarenko/ Saint Petersburg Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi- Ege Seferi ve Çeşme Deniz Muharebesi'nin kayıp notları (1769-1774)

Dr. Mehmet Perinçek/ Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi- Tarihten bugüne Avrasyacılık düşüncesi

Doç. Dr. Dimitri Ovsiannikov/ Saint Petersburg Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi- Kafkaslarda Cedidcilik ve 19. Yüzyıldan 20.Yüzyıla Geçişte Osmanlı İmparatorluğu'nun Pozisyonu

Dr. Murat Fidan/ Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi- Osmanlı Rusya ilişkilerine yeni bir bakış: 1783 Ticaret Antlaşması sonrası sıcak denizlerin iki devlet tarafından kontrolü

Dr. Onur İşçi/ Bilkent Üniversitesi Rusya Araştırmaları Merkezi Müdürü- Türk-Sovyet İlişkileri ve Küresel Soğuk Savaş, 1960-1980

Boğaziçi Üniversitesi'nde Avrasya Sempozyumu - Resim : 1

Boğaziçi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ilber ortaylı mehmet perinçek türkiye gençlik birliği