Ankara'dan Şam'a operasyon teklifi: Sınır kapılarını kurtarma planı

Türkiye - Suriye normalleşme görüşmeleri olumlu bir seyirde ilerliyor. Suriye Devleti ile İdlib ve El Bab bölgelerinde iki kapı açılması konusunda anlaşmaya varıldı. Kapılardan insani ve ticari ürünler geçecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme için yeşil ışık yaptı. Çekya’daki bu önemli adımın ardından Rusya’dan “yer temin edebiliriz” teklifi yapıldı. Ankara ile Şam görüşmelerinden de anlaşma haberleri geldi.

Türkiye Gazetesi’nden Yılmaz Bilgen’in haberine göre Suriye Devleti ile İdlib ve El Bab bölgelerine iki kapı açılması konusunda anlaşma sağlandı. El-Bab-Ebu Zindeyn ve İdlib-Serakıb’dan açılacak kapılar insani geçiş ve ticari ürün sevkiyatları için kullanılacak. Haberde Türkiye ve Suriye arasındaki bir sonraki adımın ise Gaziantep-Kilis-Hatay sınır kapılarından Suriye’ye doğrudan koridor açılması olduğu belirtildi.

Fırat Kalkanı bölgesinde açılacak Ebu Zindeyn kapısında gümrük ve güvenlik hizmetlerinin verilmesi için sivil ve askeri hazırlıkların tamamlandığı kaydedildi. Serakıb kapısının da karşılıklı transfere hazır olduğu bildirildi.

Suriye devleti bu iki koridora ek olarak Kesep-Yayladağ Gümrüğünün açılması ve ticari faaliyetlerin başlamasını talep etti. . Türkiye ise bu talebe karşılık Kesep’e sınır Türkmendağı’nın Mihraç Ural ve benzeri terör yapılanmalarından arındırılarak Türkmenlerin güvenli dönüş şartlarının oluşturulmasını istedi.

Geçmişte Türkiye - Suriye ticaret hacminin yüzde 35’ini oluşturan Kamışlı-Nusaybin ve Dırbesiye-Şenyurt gümrük kapıları ise Amerikan destekli bölücü terör örgütü PKK/PYD kontrolünde. Ankara bu konuda da Şam’a müşterek askeri operasyon önerisini iletti.

suriye beşar esad