Ankara - Bağdat ilişkilerine yapılan SİHA sabotajı sonuçsuz kaldı

Türk SİHA’sının Irak’ın Kerkük kentinde düşürülmesi Ankara ile Bağdat arasındaki ilişkilere karşı bir sabotaj olarak yorumlandı. Zira, olayın zamanlaması bir hayli dikkat çekti.

Mert Sagit Mert Sagit
Ankara - Bağdat ilişkilerine yapılan SİHA sabotajı sonuçsuz kaldı

Türk SİHA’sının Irak’ın Kerkük kentinde düşürülmesi Ankara ile Bağdat arasındaki ilişkilere karşı bir sabotaj olarak yorumlandı. Zira, olayın zamanlaması bir hayli dikkat çekti. Türk SİHA’sına yapılan “Düşmanca müdahale” Türkiye ile Irak’ın başta ABD destekli terör örgütü PKK’ya karşı attığı adımların ve ikili ilişkilerin ivme kazandığı bir dönemde geldi.

Ankara ile Bağdat arasında başta askeri olmak üzere ekonomik, ticari, siyasi ve diplomatik iş birliklerinin hız kazandığı dönemde Irak’ta SİHA sabotajı yaşandı.

Türkiye’ye ait bir Silahlı İnsansız Hava Aracı, Süleymani’deki ABD destekli terör örgütü PKK’ya karşı operasyon yaptı. Operasyon sonrası Kerkük civarında uçan SİHA, Irak Ordusu tarafından füzelerle vuruldu.

Füzelerin ateşlendiği anın kayıt altına alınması, olay daha sıcakken enkaz bölgesinde Iraklı askerin yaptığı açıklamalar ve SİHA’nın enkazına dair görüntülerin hızla dolaşıma sokulması şüphe çekti.

Türkiye, daha önce defalarca bölgede meşru müdafaa kapsamında PKK’ya karşı operasyonlar yaptı. Ancak bu kez Türkiye’nin SİHA’sına “Düşmanca müdahale” sayılabilecek bir hamle yapılması saldırının perde arkasına dair bazı senaryoları gündeme getirdi.

Olay, Türkiye ile Bağdat’ın her alanda ilişkilerine ivme kazandırdığı bir dönemde yaşandı. Söz konusu hadisenin yaşandığı sırada İstanbul’da Kalkınma Yolu Projesi için Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katarulaştırma bakanları toplantı halindeydi.

SİHA düşürme sabotajına karşı iki başkentten de önemli hamleler geldi. İki ülke yetkilileri hızla temas kurdu.

Irak, enkaz başında açıklama yapan Irak Hava Savunma Gücü Komutan Yardımcısı Abdüsselam Hammud hakkında adli işlem başlattı. Söz konusu general, görevinden uzaklaştırılarak gözaltına alındı. Olayla ilgili özel soruşturma komitesi kuruldu.

Ankara ile Bağdat, iki ülke ilişkilerine sokulmak istenen kamaya geçit vermedi.